Xerrada de Fra Valentí Serra a la Fira de Sant Ponç 2019
Barcelona – 11 de maig

La fira de les herbes remeieres i la mel

El dissabte 11 de maig es podrà visitar un any més la Fira de Sant Ponç, una de les fires més antigues de Barcelona i que se celebra en honor a sant Ponç, patró dels herbolaris i apicultors. Com és tradició, la fira s’emplaça al carrer de l’Hospital, al barri vell de la ciutat, i ofereix gran nombre de parades on es poden trobar tot tipus d’herbes remeieres així com productes d’alimentació naturals i artesanals, amb un important protagonisme de la mel.

En el marc d’aquesta fira, l’arxiver dels caputxins Fra Valentí Serra de Manresa gran coneixedor de les herbes remeieres i l’apicultura oferirà la xerrada “Les plantes de la mel”, on explicarà quines són les principals plantes mel·líferes i les seves propietats.

Fra Valentí Serra és autor de diferents llibres sobre herbes remeieres, com “Tornar als remeis de sempre” i  recentment ha publicat “El llibre de la mel”, dedicat al món de les abelles i les plantes mel·líferes.

 

Una mica d’història de la Fira de Sant Ponç

Fa segles, era costum que els herbolaris portessin herbes als malalts per vendre-les, ja que la medicina popular els atribuïa propietats curatives, especialment les collides a la primavera. Per això, coincidint amb aquesta estació, se celebrava una fira d’herbes remeieres que cap al segle XVI es va cristianitzar i es va fer coincidir amb el dia de Sant Ponç, l’11 de maig. Aquest costum va donar lloc a la Fira de Sant Ponç, que primer es va emplaçar a la plaça de Sant Miquel, després al carrer de Sant Cugat del Rec i després a prop de l’església de l’Hospital de la Santa Creu. Des del 1817 se celebra al carrer de l’Hospital. A les bandes del carrer hi ha les paradetes on es poden trobar ruscos de mel, mel i fruites confitades com ara arrop, poma, pera, cireres, taronja i altres fruites exòtiques. També hi ha herbes medicinals, com camamilla, orenga, menta, sajolida, tarongina, llorer, ginesta, til·la, poniol, marialluïsa i altres productes.

 

 

XERRADA “LES PLANTES DE LA MEL”

A càrrec del caputxí Fra Valentí Serra de Manresa

Dissabte 11 de maig a les 19 hores.

Escenari de la plaça de Sant Agustí.

Organitza: Districte de Ciutat Vella amb la col·laboració d’Edicions Morera.

 


Més informació:

Programa detallat de la Fira de Sant Ponç 2019