Setmana Mundial de l’Espai- del 4 al 10 octubre

Aquest any dedicada als satèl·lits artificials

Quina és la funció dels satèl·lits artificials? Per què són tan importants per la nostra vida diària?

Telescopi Hubble (foto: Andrew Art)

Cada any, a l’octubre, es celebra la Setmana Mundial de l’Espai, una iniciativa promoguda per l’ONU l’any 1997 i que té com a objectiu difondre les múltiples contribucions que la ciència i la tecnologia espacials han anat aportant al llarg dels anys i com han incidit en la millora de les condicions de la nostra vida.

Cada any, la Setmana Mundial de l’Espai es centra especialment en un tema,, que aquest 2020 és el dels satèl·lits artificials. Sota el tema “Els satèl·lits milloren la vida” la idea és reflexionar sobre la importància que tenen els satèl·lits en la nostra vida diària, explicant els seus beneficis en àmbits tant diversos com les comunicacions, el transport, el pronòstic del temps, la telemedicina, la ciència i altres múltiples aspectes, a més de ser eines impresdincibles per a la investigació científica.

A banda de trobades i debats entre professionals, els països adherits a la iniciativa celebren activitats com tallers, conferències, visites guiades o xerrades de caràcter divulgatiu, la majòria a escoles, instituts i universitats, amb la idea de fer arribar i promoure la ciència entre els més joves. L’any 2019 va participar més de 96 països amb més de 8.400 esdeveniments.

Web Setmana Mundial de l’Espai

Observació de satèl·lits i de l’Estació Espacial Internacional

Consulteu algunes de les activitats programades a Serviastro de la UB

A “Llegim l’Univers” (Col. Ermità núm. 8) trobareu breus lliçons d’astronomia de la mà del divulgador i astrònom de l’Observatori Fabra, Antonio Bernal.

Llegim l’Univers, un llibre de divulgació astronòmica

Com explica l’astrònom Antonio Bernal al seu llibre “Llegim l’Univers”,  va ser amb el llançament l’any 1957 del primer satèl·lit artificial a l’espai, l’Sputnik, quan es va donar inici a la carrera espacial i a una nova era que portaria grans avenços en el terreny de les telecomunicacions i dels mitjans pels quals el món, actualment, està connectat. Pensem que si els satèl·lits artificials deixessin de funcionar no tindríem ni telèfons, ni ràdio, ni televisió, ni internet ni tampoc GPS per guiar els avions o els vaixells. Una situació que es fa difícil d’imaginar…

Més curiositats sobre els satèl·lits

– L’Sputnik, el pioner. El 4 d’octubre de 1957 l’antiga Unió Soviètica va donar inici a la carrera espacial amb el llançament del primer satèl·lit artificial, l’Sputnik. La seva missió era obtenir informació sobre la densitat de les capes altes de l’atmosfera. Des de llavors s’han llançat més de 24.000 satèl·lits artificials, dels quals hi ha uns 3.500 actius actualment.

– Els telescopis espacials com el Hubble, les estacions espacials i les naus espacials en òrbita també són satèl·lits artificials.

– El satèl·lit més brillant de tots és l’Estació Espacial Internacional (ISS). Aquest enorme laboratori en òrbita és operat pels Estats Units, Rússia, l’Agència Espacial Europea, Japó i Canadà i compta amb tripulació permanent, des de fa gairebé 20 anys.

– Quan els satèl·lits finalitzen la seva missió, són dirigits a l’òrbita cementiri, un espai allunyat perquè no puguin colisionar amb els satèl·lits que estan operatius. Amb aquest sistema també s’intenta evitar que es generi escombreria espacial a prop del cel terrestre.