Presentació de llibre sobre
els rellotges de sol de Cabrils
18 d’agost

 

Presentació llibre

Sols compto les hores lluminoses. Els rellotges de sol de Cabrils

 

 

El proper dissabte 18 d’agost, (a les 8 h del vespre) en el marc de la 31ª Mostra Gastronòmica de Cabrils es presentará el llibre Sols compto les hores lluminoses a càrrec de Laura Bosch i Jordi Montlló. L’acte es farà a l’Escola l’Olivera (Av. de les Escoles, 20).


 

 

 

Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni de l’any 2016, el Museu de Cabrils va iniciar un projecte de posada en valor dels rellotges de sol del municipi. Uns elements sovint oblidats en els inventaris i catàlegs de patrimoni, que si s’han conservat i han arribat als nostres dies és més per atzar o per obstinacions individuals que no pas per reconeixements institucionals.

En aquell moment es va organitzar un itinerari pels carrers del poble amb l’edició d’una petita guia de suport. També es va editar una auca amb la col·laboració de Joan Vilamala Terricabras i Ramon Cuéllar i Sorribes.

L’èxit de la proposta va esperonar-nos per continuar la recerca que ha tingut com a desenllaç final l’edició del treball que teniu a les mans. Com a resultat, s’han documentat 47 rellotges de sol en funcionament i 12 rellotges desapareguts. S’han reunit tots en aquest volum i s’ha embolcallat amb una sèrie de treballs de gran nivell. Des de la reflexió antropològica del pas del temps a diferents cultures, al detall de la restauració d’un dels rellotges inventariats. També s’explica com s’ha atribuït l’autoria d’un dels rellotges a Salvador Dalí.

SALVADOR DALÍ, AUTOR D’UN DELS 47 RELLOTGES DE SOL DOCUMENTATS A CABRILS.

El treball de documentació permet atribuir una obra inèdita del geni de l’Empordà.

Tot i el rigor del treball, com no pot ser de cap altra manera, s’ha pensat en tot moment que sigui una eina útil per a visitants, turistes i escolars. Per aquest motiu s’ha inclòs una petita història dels rellotges de sol, una explicació del seu funcionament i els diferents models que existeixen.

Finalment, s’acompanya d’una sèrie de plànols amb una proposta d’itinerari lliure que es pot fer a peu, amb l’únic suport d’aquest llibre. El petit format del qual, permet portar-lo fàcilment a la motxilla o en una bossa de mà.

Presentaran l’acte: Lina Morales (alcaldessa de Cabrils), Isabel Tamboleo (Regidora de Turisme de Cabrils), Laura Bosch (Directora del Museu de Cabrils), Jordi Montlló (Antropòleg).

Hi col·labora la Societat Catalana de Gnomònica.

Més informació: https://www.cabrils.cat/presentacio-llibre/