Premis BEST 2019

Festivitas Bestiarium i Premis BEST 2019

Un any més l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha organitzat el Festivitas Bestiarum, la gran festa de referència del bestiari festiu català. L’acte es va celebrar dissabte 16 de novembre a Cervera, Capital de la Cultura Catalana, i va aplegar més de 300 persones. La jornada va comptar amb una cercavila i amb la ja tradicional gala dels Premis BEST.

El Festivitas Bestiarum, que enguany ha arribat a la seva sisena edició, és una festa que serveix com a cloenda de la temporada forta d’activitats de les entitats federades a l’Agrupació del Bestiari. Cada any s’organitza pels volts del 24 de novembre per commemorar el Dia Europeu del Bestiari Festiu, una data proposta per l’Agrupació per promoure aquest àmbit de la cultura popular arreu d’Europa. Enguany, el Festivitas Bestiarum ha comptat amb la participació de deu bèsties d’arreu de Catalunya que han format part d’una cercavila i una encesa de lluïment.

Guardonats amb els Premis BEST 2019

Guardonats amb els Premis BEST

El 2014 l’Agrupació va crear els Premis BEST, un reconeixement pel foment dels valors de la cultura popular i tradicional en diferents categories com són el guardó a un personatge públic, a una empresa, a una entitat o associació o a un mitjà o iniciativa de comunicació. El jurat,  integrat per professionals de l`àmbit de la cultura popular, enguany han tingut molt en compte la qualitat i la trajectòria dels premiats. Així, en la categoria de premis a la societat, ha estat guardonat el folklorista Jan Grau, amb més de 40 anys de dedicació a la cultura popular; els 15 anys de la Tradillibreria, especialitzada en cultura tradicional, i el portal d’informació festes.org., un dels més importants del país i en funcionament des del 1999. A la vegada també se li ha volgut entregar un guardó a la Cooperativa Coopgròs pel projecte inclusiu Treu la teva bèstia, una iniciativa que promou la creació de figures de bestiari entre els joves. Pel que fa a la categoria d’entitats, s’han guardonat tres actes que han organitzat tres colles de l’Agrupació del Bestiari al llarg d’aquest any. El primer premi ha estat per l’entitat Drac de Foc el Cabrot del Vendrell, pel Bateig del Cabrot Petit; el segon premi se l’ha endut la colla del Ball de Diables de Mataró, per la II Mostra de Bestiari Festiu i Tradicional de Catalunya; i finalment, el tercer premi ha estat per l’Associació Veïnal Vall de l’Arrabassada i Músics, per la Mostra de Bestiari Singular de Foc de Catalunya.

Durant la gala dels Premis BEST també s’ha presentat el nou ambaixador del bestiari festiu del 2020. Es tracta de Martí Oliveras, meteoròleg de RAC1 i nebot de Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca de Granollers.

 


El bestiari festiu a Catalunya

El bestiari popular català és el nom que rep el conjunt de figures que representen animals reals o fantàstics que són exhibits en les festes locals de Catalunya en processons, cercaviles, balls, etc. Tenen el seu origen en el teatre medieval de les processons de Corpus Christi, evolucionant i adquirint entitat pròpia en cercaviles i balls de diables, entre d’altres. Una de les festes més conegudes on són presents és la Patum de Berga. També són presents a la Festa del Corpus i al Carnaval de Solsona – festa d’interès turístic nacional – , el Seguici Popular de la Ciutat de Barcelona per les Festes de la Mercè, les Festes de Santa Eulàlia i el Corpus, i en festes majors com les de Santa Tecla de Tarragona, Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, i festes d’altres tipus arreu del país.

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, creada el 1996, és la federació de les entitats que tenen cura del bestiari festiu. Aquest 2019, l’agrupació en col.laboració amb la federació homòloga occitana, ha impulsat la creació d’una imatge gràfica per al Dia Europeu del Bestiari Festiu (24 de novembre) amb l’objectiu d’afavorir la promoció i la divulgació d’aquesta data entre la societat.

Imatge creada per a la promoció del bestiari festiu arreu d’Europa