Premi Josep Carné al programa
Fes Ta Festa

Premis Josep Carné de cultura popular i associacionisme

El passat dimarts dia 21 de març, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, va ser l’escenari de l’acte de lliurament dels Premis Antoni Carné, impulsats per l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català amb l’objectiu de reconèixer la feina desinteressada de les persones i col·lectius que treballen en l’organització i difusió de la cultura popular i l’associacionisme a Catalunya.

Els premis tenen tres categories i els guardons d’aquesta primera edició han estat per:

  • Premi ENS de l’Associacionisme Cultural Català a la persona, concedit a la glosadora de ses illes Antònia Serra Soler “Mussola”.
  • Premi BBVA CX de l’Associacionisme Cultural Català a l’entitat, concedit a la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec, de Barcelona.
  • Premi de les Entitats Mutualistes i Cooperatives al Mitjà de Comunicació, concedit al programa radiofònic FES TA FESTA.

Els guardonats

El Premi Josep Carné al Mitjà de Comunicació reconeix els més de 25 anys de trajectòria del programa Fes ta Festa i la seva gran tasca a favor de la difusió de la cultura popular catalana. L’espai, dirigit i presentat per Jesús Ventura i Amadeu Carbó, ofereix diferents seccions on s’expliquen les festes més populars i tradicionals del nostre calendari, es recuperen costums pròpies i singulars, així com dites i refranys, música tradicional, jocs, contes, etc. En total, més de 2.000 emissions per parlar de cultura popular i tradicional i per donar a conèixer la feina que porten a terme el gran nombre d’entitats i associacions que s’hi dediquen.

Amadeu Carbó i Jesús Ventura

Per la seva banda, Antònia Serra Soler “Mussola” es va endur el Premi a la Persona de l’Associacionisme Cultural Català “per la seva excel·lent tasca continuada en la promoció i la conservació del patrimoni cultural immaterial del cant pagès mallorquí”. Des de fa 20 anys, Serra transmet el seu coneixement a l’Escola de sa Ximbomba, al municipi mallorquí de Sa Pobla.

Finalment, el Premi BBVA CX a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural Català ha estat per la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec (CEPS). El jurat ha valorat la seva “capacitat d’aglutinar nombroses entitats de caire divers en un mateix espai de treball, que contribueixen a dinamitzar el teixit social d’un barri, així com a enfortir les relacions veïnals”. Fundada el 1989, la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec està formada per més de 100 associacions i entitats adherides.

Destacar que els Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català s’organitzen gràcies a l’important suport del BBVA CX i la Federació d’Antigues Caixes de Catalunya (FACC). També han col·laborat en la seva preparació Previsora General, Arç Cooperativa, Estrella Damm, Fundació Catalunya Cultura, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.