Festival Orígens
Sant Carles de la Ràpita
Del 8 al 10 octubre

Retorn al passat mariner i pagès de La Ràpita

La cinquena edició del festival Orígens tornarà a portar als carrers de Sant Carles de la Ràpita més de 30 activitats destinades a fer reviure l’ambient que es vivia en aquesta població marinera i camperola als inicis del segle XX, un dels moments de màxim creixement de la vila. El festival vol contribuir a mantenir viva la memòria històrica de La Ràpita, recuperant alguns dels oficis més tradicionals perquè no caiguin en l’oblit.

Gràcies al treball conjunt entre entitats locals i una gran implicació i participació del veïnat del municipi, durant tres dies, del 8 al 10 d’octubre, podrem gaudir de recreacions algunes de les tradicions marineres i pageses del passat més recent de Sant Carles de la Ràpita. Passejant pels carrers del barri del Xicago, centre neuràlgic del festival, reviurem escenes com la dels mariners reparant les xarxes o jugant a la morra a les tavernes; pagesos portant els carros carregats d’arròs o cosint els sacs esguerrats, o d’altres més quotidianes com els xiquets jugant al carrer a birles, a boles o fent carreres.

Destacats de l’edició 2021

De manera especial, aquest any també es recrearan altres activitats com la subhasta de peix a l’antiga, la regata de muletes al port pesquer, la xafada de l’arròs a pota o la demostració de la calada al rossegall a la platja de Pipi.

Dissabte al 9 matí, tindrà lloc el 1r Campionat Infantil de Morra. organitzat per lAssociació Morràpita, gran recuperadora i promotora d’aquest joc tradicional molt arrelat a La Ràpita. Ja a la tarda, se celebrarà el IV Campionat de Morra Orígens també a càrrec de Morràpita.

Especialment simbòlic serà l’agermanament entre els municipis i les confraries de pescadors de la Ràpita i Sóller en record de les estretes relacions establertes entre el dos municipis a la dècada de 1960 per les estades temporals dels pescadors rapitencs en el port mallorquí de Sóller i altres de les Balears.

Com a novetat, per a joves i famílies, s’ha preparat un scaperoom a l’aire lliure inspirat en l’obra i la infantesa de l’escriptor local Sebastià Juan Arbó que transcorrerà pel barri mariner de la població els tres dies del festival.

El festival també comptarà amb diverses actuacions musicals, com les de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries acompanyats de la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca, un concert del grup Leilía, que oferiran un recital de música popular i tradicional gallega Pep Gimeno Botifarra, qui diumenge clausurarà el festival. Diumenge al matí, prèvia inscripció, es podrà participar del Taller de Jota a càrrec de l’Esbart Dansaire Rapitenc.

El festival es completa amb la decoració dels carrers del barri del Xicago, les paradetes dels carrers i l’oferta gastronòmica que les tavernes repartides pel barri i els bars i restaurants locals oferiran aquests dies inspirats en la cuina tradicional local.

Moltes de les activitats requeriran inscripció prèvia o venda d’entrades, les quals es podran adquirir a partir del dimarts 5 d’octubre a viulosorigens.cat o larapita.cat.

Després de l’edició del 2020 reduïda a la mínima expressió per la pandèmia, aquest any el festival ha fet una esforç d’adaptació a la nova normalitat reubicant totes les activitats en diferents espais del barri per a garantir-ne una millor circulació i evitar aglomeracions, però sense perdre l’essència.


👉  Consulta programa sencer Orígens 2021


 

Fotografies: www.viulosorigens.cat  / Edicions 2017, 2018 i 2019