Orígens
La Ràpita, 11-13 d’octubre

ORÍGENS

Reivindicació del passat més recent de La Ràpita

 

Orígens és la reivindicació del passat més recent de la Ràpita posat en valor, reviscut i interpretat per la ciutadania. El fet rapitenc explicat pels rapitencs a locals i forans.

 

Al llarg del cap de setmana de l’11 al 13 d’octubre se celebrará a La Ràpita la tercera edició d’ORÍGENS. No es pot definir ben bé com a Festival, ni com a fira, ni com a mercat. És un conjunt d’activitats que busca posar en valor les arrels d’un poble eminenment de pescadors i mariners, però també del món pagès i ramader així com es desenvolupava l’activitat econòmica i social en el seu espai urbà fa un segle.

Durant aquests dies els veïns de la població, ja sigui enquadrats en les associacions locals o a títol individual, participaran en aquesta activitat organitzant i interpretant ells mateixos rols vinculats a aquests dos grups socials: els mariners i les seues famílies reparant xarxes al carrer, fent la partida de morra o de buti a les tavernes; els pagesos, arribant amb els carros carregats d’arròs de la ribera pujant pel carrer llarg, cosint els sacs esguerrats per a la collita de la garrofa o de l’oliva; els xiquets jugant al carrer a birles, a boles, fent carreres… Tot un ecosistema reproduït i posat en acció en el seu espai original.En resum, un cap de setmana ple d’activitats culturals que van des de les demostracions d’oficis tradicionals vinculats al mar i a la terra, a la gastronomia, passant per jocs tradicionals, música, teatre, productes quilòmetre 0, entre moltes altres activitats.

 

Les novetats d’aquesta edició:

Entre les novetats d’enguany, en l’àmbit mariner, es farà una demostració de pesca al rossegall, a la platja de Garbí. També s’ofereixen tallers de remendar, a càrrec de l’artesà local Joan Cartes, es programa un curs d’introducció a la genealogia, es crea una memoteca amb entrevistes a persones majors de 85 anys que expliquen aspectes relatius a la memòria local i que serà consultable via web, i també s’edita una publicació, amb la col·laboració de la Cambra Arrossera del Montsià, sobre el món de l’arròs.

 

 Vegeu el programa

Vegeu notícia a premsa

Vegeu més informació a Viulosorigens.cat