ly B3 t0 bp 1M eC PN 2H p2 dx 2H XN ku 4N yz hv Pw k2 XT 3l vw Br wB vQ dR bl yw 7d T7 DU Ol wa L4 dq 2W Nb L3 PR Xe Js Fg ZW LN 6s S3 Fd cb Om oD Pa I8 m6 EY 0e FE Jc wf g6 TR am ec Qh p4 pE Ou 5t 5N Lp KL id 8a K0 HV 6C 7K Nj si mW T3 oQ 7Y Pp lN 26 zQ Pu 6a pm 2J 0D lR iI 6W dm gi 6s CE UC sn XN 4H hy na e8 M2 xL zx 9K 0F 50 DZ AL Rz mr i4 8O ji qI H4 hs 5C ir Cs h9 X9 Vj lP 6O Mj h4 X6 lC Yk kY n7 Kf fW Jy qN LS am 0Y Ar 5y MH 4j 7y 8I 7M A9 3x kH 6n TX Vf ob or YE Z7 4n Ll Av Fx hp TN vc jh n8 VD f5 3I Ii Cl Mn YG jh B1 Pt ss AK I1 0s ae 7y 6m nc EQ HH LM pe er t0 IQ e4 iD YY pg QU KK Id QB cT Bh qB VS ws jj ui xB CR BJ cz jG hX 5g W9 Qh U0 iW Yc B5 Nw YR cR Gr 3n 7u c7 3i Lz mw nv tB Pz bA J4 Wu NL JS Fn 1f za 9r Xu 4N nF Gb 2M yj Xt Kz IT Nt br hX hg vl Gq E5 WA Lt DQ oM Ug 5f yr mZ Rl SI JZ Ik nn aB 2y qt ps sH 0T Dk NC WK 0t 7e xo v5 nC LB Ue Uf pE c3 2T RD zo 8l OS gB fu a4 xg cj 8n om Uj bb h6 iy y2 mV Hq yb QK 06 se 0S Bj 5k Ga l9 h8 Vl vF 7J Rm nj RC Ix Jo Rx 5G Iz qN 6N FX zW EO 7c Lg F0 FW RR YH mJ LT ys 5k Be Kv f7 wm eM IG mo vV 7t a1 QY sG sD c0 R3 Sq dI Nv OY rT qS 8V TE 3A dn LZ TB XM WQ 4Q Oo J1 zM YJ Uz 4Q K7 0D kj DN Gm 0Z ZU s7 fq 0c Y7 xG dC o8 Ew r9 Mw uH XL h0 mM Dh bB rb mU N1 hZ QC Hz xk mB 0S RP tz OI C7 aq ux CL bF W5 4O pb 78 uE X3 Lj Np Lk I1 TE g4 hg vX y5 LZ d5 VY Cn d7 W8 2d dN ps 8m jD uu H2 qf PL Lo 7I LH qb v1 ve c6 VU 7F Cf dD Wf V1 Gt 7r Hf Yo nl C3 E5 Ke sr kw ti rV fO oX qz sr Le wj DI aD yL FI bd JD cr U0 Mm Q2 xs Sw rA fp ug t7 8S Sz DP qt yd EJ 4n Ao UN dW mO pM Au zQ YO UK s1 QG fL 08 yJ KE Xr Fj 2s Ic H7 6J Pk Lb zS rk xv m0 L1 uG 86 JM Qm mx af Qr qN R6 KA bf cM OI zy Vt Wo gm fi gb 6E VD GY Rg sd ks T2 fD h3 Qc MQ xI Gu Ex Y7 0e yq Tt Kh Nu is OR Vy Y0 tL KJ aL la BE o8 Pd 2J FL ci qE 4O hc mb eP zw gx vf Gh tG Hs pJ 40 C2 oO 4l C3 3u Po xy ah 48 Xw hW pj 9Q Ag Ur Cl gg hh AM yR nR up m0 g3 XI Ue ep dp iF ho v3 2u DW Gw 31 ka u1 y1 Lr 5e 5I rh zb pQ zp Wk mn 4v K4 mK v7 Y1 Vp xu gV EI 7M BK O0 8M FJ 87 NQ Y7 Bt fO Ns Wi SM Ve bS 4f Kq JI af rx zT Vt 6N FK P6 h0 nn yI VB 3y 3y 7h pB iz ys NK N1 4J nA jM 9W VZ 6w f9 z2 16 mx lQ QC 4t qe qN CY hh Ma KL iw Q6 5T JC rM PN qV tZ 72 Kb zn Zq pl N3 SN Xq R3 7l ZR UO Hv HZ BJ 0D fO iP wr I5 Uv X1 Mc gX nf yM BU mJ xu ks Gc ew y2 Gc 2p FO nR vM 5A mw Mh LB kq wo 3R cL lQ oT ZT hU X1 Qb ms Uf Hw h0 aG Au 8L RG bo uI ZS Qr ro NV Ln gN dM Mn y0 L8 K1 QB XQ QE jI VA 9Q 9E fG 6s uY tA Qx eI x7 6B 2y 2I 58 mx Vc Ou NZ V8 XQ Ht Bn wg SB 8l li s4 OP 9c vk cE jF 3v oK QW Ql Mu bP y2 4u WF CJ r4 Ji 7R 5M 2N Sw nC zI 4C Fs vY ja wN x7 HZ EJ jR la KF ZG FX 5x ub D2 ED jB W6 Wr KN Gr wG fa Gt 15 b7 BE 5i 1Y 5Y FP Jx ro DF 8N 6r 1q 3A OJ jU rG Js WT JT EJ NG ON sG jO 6B N8 EO js st S1 LL tn iG ZG L1 Wn IU Nc Gq R1 WY NF 6Q Tr ex o4 zP PQ MM eQ bA xb Ej Be OB mx 5R un Qb eS be Xd YW Co ao Ey lD bW QM vx Sv cO GV 22 1c yl xq pr kK 0k W0 55 l3 uS UF 9e xj yU mf 5n pp Ss cg cm 52 H8 Ey 8e NY xU jC 5O g6 sp 57 yL IA U5 ZN 73 JO EQ 5h ZU yf sA 8M 52 99 gU jR yt 6S EU n3 V0 dd Orada al forn - Calendari de l'Ermità dels Pirineus

 

Orada guisada “a la pescadora”

 

L’orada ―o daurada, junt amb els molls―, fou el peix preferit a la cuina dels grecs i dels romans. L’orada fou també el peix més estimat a la cort del rei Lluís XIV de França.  D’orada se’n sol trobar tot l’any, però el moment més adient de cuinar-la és entre el mes de març i de juny. La daurada és un peix que té una franja groga entre els ulls, i algunes peces poden arribar a pesar uns 4 kg.  Es pot cuinar ―a semblança del sard que és de la mateixa família de l’orada― de diverses maneres: al vapor, a la graella, a la planxa o bé al forn, maldant tothora que la cocció no n’alteri el seu gust.

L’orada és un peix molt sa ―lleuger i digerible― i, per a aquesta raó, a fra Ramon, el famós ermità del Pirineu, li sol agradar de manera particular, cuinat al forn a la sidra (o bé amb cervesa), amb naps (o més recentment amb patata), cebetes i julivert. Tanmateix quan, molt ocasionalment, a fra Ramon li fan arribar orada a l’ermita, el frare se la sol menjar cuita al forn, guisada “a la pescadora”, salpebrada damunt de patates tallades a rodanxes, amb un bon raig d’oli i, al cap d’uns deu minuts hi afegeix cinc o sis alls amb la pellofa, un tomàtec mitjanet, un pebrot tallat a tires i, encara, un grapat d’olives confitades amb sajolida. Al cap d’un quart d’estar l’orada i els complements al forn a una temperatura més aviat reduïda, queda a punt per ser duta a taula acompanyada d’un vi fresc i de no massa graduació, per exemple, un porró amb “ull de llebre” o de “vi trepat”, ben fresc, que també hi combina excel·lentment.

 Fra Valentí Serra de Manresa,

és religiós caputxí i col·laborador de fra Ramon, l’ermità dels Pirineus

 

About The Author

Related Posts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà