L’Home dels Nassos
31 desembre

Il·lustració: Xavi Malet pel Calendari dels nens i les nenes, 2021

 

A veure qui troba l’Home dels Nassos!

 

Il·lustració de T. Padró (gravat per Sadurní) publicada a Lo Xanguet Almanach per l’any 1867. Barcelona, I. Lopez Editor.

L’Home dels Nassos era un personatge misteriós i molt especial que feia aparició cada 31 de desembre amb tants nassos com dies tenia l’any, La canalla entusiasmada, que no s’adonava del parany, sortia a cercar-lo pels carrers de la ciutat, tot pensant que trobarien un home estrafolari amb 365 nassos!!

La tradició estava molt arrelada a Barcelona, on l’Home dels Nassos feia aparició a les 12 del migdia al Pla de Palau, davant la Llotja de Barcelona, dalt d’un cadafal perquè tothom el veiés mocar-se amb dotzenes de mocadors els 365 nassos que s’espera que tingui per tot el cos, ja que no li caben a la cara.

Actualment, diverses poblacions com Flix, Mollerussa, Valls, Reus, Montblanc, Torroella de Montgrí, Terrassa o Calella, entre d’altres, representen l’Home dels Nassos en forma de capgròs, i el fan sortir fent cercavila, simbolitzant que l’any s’acaba.

Us deixem algunes de les aparacions de l’Home dels Nassos previstes per dijous 31 de desembre de 2020, adaptades a les circumstàncies especials d’aquest Nadal.

  • Barcelona. Casa dels Entremesos. 12h

Aparició màgica i salutació de l’Home dels Nassos amb els grallers La Pessigolla de la Plaça Nova per acomiadar l’any i donar la benvinguda al 2021.

  • Tarragona. A partir de les 10h fins les 13h

Aquest any l’Home dels Nassos s’aixeca més aviat i a partir de les 10 h es podrà trobar per qualsevol racó del la ciutat amb el seu cotxe i acompanyat pels músics del Tecler amb el seu trenet.

  • Lleida. La Paeria. 12.30h

Salutació de l’Home dels Nassos des del balcó de la Paeria, seguidament recorrerà els carrers fins a la Diputació de Lleida a l’inici del carrer Carme

  • Torroella de Montgrí. Museu de la Mediterrània. 11.30h

Festa de l’Home dels Nassos al pati del Museu de la Mediterrània. Cal inscripció prèvia.

 


Per saber-ne més

Al llibre Celebrem el Nadal (Col·lecció l’Ermità núm. 3), el folklorista Amadeu Carbó explica la història i la pervivència d’aquest tradicional personatge