Mercat de les Herbes de la Ratafia-5 i 6 maig

El 5 i 6 de maig Santa Coloma de Farners esdevindrà el punt de trobada de referència en la divulgació dels usos de les plantes, de les herbes remeieres i de productors locals i artesans

Ovidi4, tallers de tasts, sortides guiades i Mainasons entre les activitats del Mercat de les Herbes

La 5a edició del Mercat de les Herbes de la Ratafia tindrà lloc el 5 i 6 de maig a Santa Coloma de Farners i acollirà unes 35 activitats que promouen el coneixement i la difusió al voltant del món de les herbes de la ratafia. Aquest esdeveniment s’ha consolidat com un punt de trobada de referència d’experts en l’etnobotànica, els usos de les plantes en la salut, la cuina o el benestar i les tradicions remeieres, culturals i populars del nostre país.

La Confraria de la Ratafia organitza aquest mercat amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la col·laboració de nombroses entitats del territori. La darrera edició va rebre prop de 5.000 visitants que van participar en les diverses activitats pensades per a totes les edats.

> El mercat acompanya el 65è concurs i exposició de flors, un dels més antics de Catalunya.

El Mercat de les Herbes és una festa per gaudir de la primavera i trobar-se amb altres persones per compartir un cap de setmana, aprendre i vivenciar a través dels 11 tallers, les 6 conferències, les 4 sorties al bosc, 4 concerts, 3 activitats gastronòmiques i altres activitats paral·leles com el 65è concurs i exposició de flors, un dels més antics de Catalunya. A més, serà el punt de trobada de productes locals i artesans amb desenes de parades on comprar plantes, herbes assecades, remeis naturals fets amb herbes o cosmètica natural, entre d’altres.

> Xerrades sobre herbes

Enguany, el Mercat de les Herbes de la Ratafia ha aconseguit congregar els millors especialistes en el camp de les herbes, que ofereriran diferents xerrades. Un d’aquests conferenciants serà el caputxí Fra Valentí Serra de Manresa, gran coneixedor de les herbes i plantes medicinals, i qui ha recuperat l’antiga fòrmula del segle XVII amb què s’elabora la Ratafia de l’Ermità.

Dissabte 5 de maig

  • Fra Valentí Serra, que amb el seu llibre “Tornar als remeis de sempre” ens mostrarà com fer tisanes. Serà el 5 de maig a les 17.00 hores a l’Arxiu Comarcal.
  • Joan Vallès, catedràtic de Botànica de la UB, que parlarà sobre “L’etnobotànica: persones, plantes, cultura i benestar” (5 de maig a les 18:30 h a l’Arxiu Comarcal).
  • L’Astrid van Ginkel impartirà el curs d’”Introducció a la botànica bàsica: temporalitat, hàbitats i usos de les herbes del nostre entorn” (5 de maig de 9:00 a 14:00 h a l’Arxiu Comarcal).

Diumenge 6 de maig

  • Santi Jàvega, conegut com l’herbolari de Sau, presentarà l’exposició “La flora medicinal d’Osona i els usos etnobotànics” (6 de maig a les 11:30 h a l’Arxiu Comarcal).
  • Marc Talavera, del col·lectiu Eixarcolant, explicarà les propietats de les plantes silvestres, com cultivar-les, com recol·lectar-les i com es poden utilitzar a la cuina (6 de maig a les 18:30 h a l’Arxiu Comarcal).

Més informació

Programa detallat amb totes les activitats del Mercat

Mercat de les Herbes de la Ratafia 2018 

Festa Concurs de la Ratafia – Confraria de la Ratafia