La nova edició està dedicada al fonoll
El dissabte 12 de juny de 2021 se celebrarà a Argençola l’11a edició del Mercat de les Espècies, organitzat des de ja fa onze anys per l‘associació El Trill, entitat formada per veïns del terme d’Argençola; Carbasí, Clariana, els Plans de Ferran, Porquerises, Rocamora, Albarells i la Goda.
Cada any, el Mercat ens permet descobrir les propietats, tant medicinals i aromàtiques com culinaries, de moltes de les espècies autòctones pròpies del territori. Espècies tan mediterrànies com la mostassa, la farigola, el saüc, la menta, el safrà o el ginebró, han estat presents al mercat anys enrera. En l’edició 2021 el protagonista serà el fonoll, una de les plantes silvestres més coneguda i utilitzada. Les fulles, tiges, flors i llavors són comestibles, fresques i cuites. Les llavors són la part medicinal.
PROGRAMA
8:30 a 10:45h
Sortida de reconeixement de flora i etnobotànica per la Serra de Cantagalls (Argençola), a càrrec de Els Corremarges, Mercè Cartanyà i Astrid van Ginkel (Fitomon).
Lloc de trobada: davant del cementiri d’Argençola.
Preu: 5€
9:00 a 18:00h MERCAT
Mercat amb parades que oferiran tot tipus d’espècies, llavors, planters, cosmètica natural, productes gastronòmics artesanals com vins, formatge, cervesa, infusions o melmelades, entre d’altres.
També trobareu la parada de la Tradillibreria, amb llibres dedicats a les plantes medicinals, remeis naturals i cultura popular en general.
El Mercat comptarà amb una taula per l’intercanvi de llavors però aquest any molt individual.
11:00 a 14:00h
“Entra al fenollar” – Xerrades i elaboracions, a càrrec de: Astrid van Ginkel, Els Corremarges, Eixarcolant i Les Champaneles
Exterior plaça Església de Sant Llorenç/ plaça Ajuntament
Gratuït
JORNADA TÈCNICA en línia ‘Fonoll. Paisatge i cultura”
11:00 a 14:00h
10.50 h Presentació de la Jornada
Sra. Astrid van Ginkel, presidenta de El Trill.
11.00 h Nutrients, cuina i remeis populars amb les plantes silvestres
Sra. Marisa Benavente i Sra. Pilar Herrera, Les Champaneles.
12.30 h El Fonoll, propietats medicinals, etnobotàniques, alimentaries i aromateràpia
Sra. Astrid van Ginkel, Fitomon, i Els Corremarges.
✅ Consultar programa i inscripcions a 👉 RuralCat
DINAR: Les plantes de marge al plat ‘Menú de Mercat’
A càrrec de Blanca Vela, Eixarcolant i Amanda Bataller
Preu: 10€
- Blanca Vela: crema de fonoll
- Eixarcolant: coca de pastanaga i ceba amb beixamel de fonoll, i quiche de fonoll
- Amanda Bataller: arròs amb llet amb fonoll
16:00 a 18:00h TALLER – Exterior plaça Església de Sant Llorenç/plaça Ajuntament
Alquímia de les espècies: Taller d’elaboracions alimentàries amb bulb, fulles, flors i llavors de fonoll a càrrec de Blanca Vela i Amanda Bataller.
Preu: 5€