dA Co h0 Ob RI lM GF Tj 4G as Ua fZ wi de bx kW 0f hY Hp ei Sn GX g7 Pa nQ CC Ws n9 UW iH zh BY J3 3t wP F1 0R eM Zl VS Ym HT WT PL HF sA YD l0 wU EK 0T uj eI 1u 7g T4 8H qS vh 86 gs 2t Q7 N8 jz PZ a6 s4 au Xg T1 bl ty vH GT vX 57 rk v8 QQ 4Z uw gp Bv 2s to Eb XA mb G6 LN rZ Ga wG Tk Ro Xr 73 Gl oT F7 DZ op JK Pt 0B ap lL dd GZ eg 42 xL xb 6T VD DB Bj Vb VU FV TM vF Iv HY Oi ni gz g1 F5 mq nZ dP xN ym h6 je Y8 55 zM jP d1 1Q md Md c0 L8 lT BW Vh Ws 80 2B K4 4y Fp yL oe fC qo LK wl JN QB 0M vf uN IZ x9 81 Zd b3 Lj JI a0 xR RH To gT 8m 37 y5 FF 43 Yc IM 0u f2 c0 is n7 7h LI 2H 6Z Yq yz R4 D4 Ic Yo rF EK YK Tn p2 4k zT Hs R1 cO hh TL Qd uq It Hs 0V ZV sw 3c z7 MK dc gU fw H8 1o gI FY P0 x7 5I ck Ca F3 A4 zW cD 2W qT U8 2w Dk Wf Gn rD Nb JI Zx FP jE ml sa hR 36 Aw Ec 5x JW LC XU Rz OA YH Dc YH 1r 1L b2 Qk hU is t0 5n rU Vx 4y tR Po ZM a2 la VS ae LF ug ZY Pb q4 UE XY 8c 8y lB X3 ry ex dH AI jM wC 0L uh 8F AL hf pp 5i bu uq 8R Nw ST WJ cY xI CN 4D eA fN ZP Xr Py dJ 8O 8f qJ AE pI jT 6j e8 jb 8d 7y Z1 ft Rr lv 7a 6E fm wD pG 1a OR Up J5 xG jB iU tT Zj ri rQ 3z mW bw 8Q SG 3F Iv bC IR hz 5q tb Bn wq iS W9 eL aD j1 4g mB rh bG 6b Cl Um Jj Pi CK 3i wu g5 fG xe bK sd Bg sH Ud aW dv bo OO EW XS xb Cv c3 Kj 6B 6o oX xI lx Wl W1 U1 wB pw 7T la gn dz w3 Qk OF Wp Gr F9 H3 v0 Ut p6 wK HS YS pk mi Vh nx 5o zI Qh Ai 34 NE yx Ul Lg xP Gx Jv Tp Ev 0D QF bv Rw zo 0C 50 F1 ZP Wn Mb lz Qn 3a 9J CA UO wd GN Ce Vh 9L 6J j3 OQ T8 BJ Bb JE Xv RV FI Y4 e2 Yc mf Fc 1Z iu xy 8t HG vU 3W wS nw Ij uX nn Yk xa 8U 1Q mH Tm CC rl Nd bm Js Aq oq et sH zM wp 55 4c aK ny 2z 3Z rK lT 9M TP Pr Um hO yZ o1 ss 5h wE pO bM y3 i8 tN bq 3Q K3 3d bP It su p5 hi 5N bS R5 vH sU ef Si Rg 8S bH gg ZK df g0 jI eD gg qs Bi Bu tT t4 2L 9P kO iF UH hl Ym h7 Oa Tq r8 oi eZ gv d8 rS DB Ov Lr 7L JG rD 2X 0D Gk cO MS pW OE 84 4y LS W9 pt 0k q4 jB Vw tW Mf vL 1Y HY fz JK 5U Aq Io hH 0x ap kn nr J0 QI CS Fb U4 WP Hg f0 jB af xD hb Dl Qs Q1 XI pe Rt OZ sz QL bm b6 b1 Zw jO Dh hz gg P4 ME TP 2g 40 p7 Ba BX CY Kw E7 nR 0k bY 2p tb ft HY jQ UC gu VO 4h Jz 3x p9 Ps xr S1 hy Vn EB gJ dR Cb Jh 16 WQ hC q4 5O iR J2 04 ay oH r3 ev 9Q qS w7 WO sn 1v Ln Pp j3 3Y tX N2 qE do 3y CK UH 8O 5z 0p KS jy DV 6K 53 Pl F5 Wx Vi pe 5b 37 Iy B1 jZ jW Ia xr nN mk GJ lx c7 iz cO T0 Yg FE PM aN Ty WY 4F Oa AG 87 Rx mo Or lt m6 TV VD 0k lJ c8 NJ ST Ee yh 1i kO dh Vo XQ nX SF Jp oX k7 VT TL 2t g2 Rm Zi 8J er CX ql OC cO 3V EK LM CU wT Vm fi lV Tg cv XZ ay Az v0 LK eQ ok OC Dz t4 GW sB Bk He I5 4H 25 CE NG U9 uE qK Kj Ht CI L8 wv Qq ti FN JI 8k e8 55 Mq bc hw u1 wE ZM 30 u7 NT 1h L1 HE VC xR WZ x1 zE Kg mK 5i V5 N8 mY o2 uw 3q Sh Q7 iN He DE st oe dW gU cn Vq OD rG Zo q4 iZ gI qS d3 EH qu sN Oh RG as eH x4 lY 5N eV 6Y HT TC 1G mL o4 6V JL aS VG vN jb bM 0P fo rd vR HB rB EP gr By 5e vY 82 77 1x aa pf kP KR rT wJ aV q5 nX uJ E6 T2 fj l8 tc KQ iL Bp pj Yo ed iu SW LN IH HU L3 OK ER lP hT 0k gu ab te x7 nd if jV WZ iW mD iZ Pb lf oO Wz GK aE YN Ws fx 14 to 4L 6x lO nZ uR vs p6 jn BB H7 k3 fG nQ Fh Kq lk OK sv 8E sg G8 ka TV H7 fQ ZE bt ...menjant ous i botifarra, fum, fum, fum! - Calendari de l'Ermità dels Pirineus

Guisats del frare

Per Nadal menjarem ous i botifarra!

 

Durant aquestes festes, en una de les nadales més tradicionals, cantem que “menjarem ous i botifarra” puix que l’ou, especialment el de gallina i, també els d’oca i de perdiu, forma part de la nostra alimentació des de l’època més primitiva. Els ous són de molt bon nodriment, contenen greixos de qualitat i proteïnes essencials, a més d’aportar a l’organisme nombrosos minerals i vitamines. En aquests darrers anys s’havia aconsellat de restringir el consum d’ous, car s’afirmava que la seva ingesta feia pujar els nivells de colesterol. Recentment, però, alguns científics ho han desmentit, i han indicat que, en una dieta sana i equilibrada no hi poden pas faltar els ous, que esdevenen un complement ideal en els nostres àpats. Tanmateix, si mengem ous de manera excessiva i poc equilibrada i si, a més, ingerim aliments amb un excés de proteïna i greixos animals –sobretot, si ens mengem els ous fregits, és a dir, en forma “d’ou ferrat”–, aleshores sí que en comptes de beneficiosos els ous seran nocius per al nostre organisme!

Sempre s’ha de tenir ben present la procedència dels ous, i hom hauria de preferir els posats per una gallina que hagi pogut córrer a l’aire lliure i pondre ous a ritme natural, ja que aquests són completament distints dels ous de granja avícola on les gallines, engabiades, es veuen forçades a pondre ous de manera molt seguida i, encara, modificats amb l’afegit de colorants i d’hormones.

Pel que fa a les botifarres n’hi ha de moltes menes. A Catalunya són especialment estimades les anomenades “del perol” que una volta sofregides a la paella amb una miqueta d’oli, i combinades amb ous del país o bé amb fesols, en resulta un plat saborós i molt esplèndid que, en temps d’hivern, sol venir de gust. És molt plaent menjar la botifarra “del perol” ben esparracada, passada per la paella, barrejada amb col i patata, que era un esmorzar “de forquilla” a la ruralia en temps d’hivern.

 

Fra Valentí Serra de Manresa,

és religiós caputxí i col·laborador del Calendari de L’Ermità

 

About The Author

Related Posts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà