Nou fons documental sobre pessebrisme

Nou arxiu de premsa online sobre pessebrisme

fira-nadal-juncedaEl Col·lectiu El Bou i la Mula, entitat dedicada a la promoció i difusió del pessebrisme, acaba de posar a disposició la consulta online d’un important fons documental sobre pessebrisme.

El fons prové de la donació que ha fet el pessebrista Dr. Pere Catà, qui va col·leccionar i arxivar amb paciència i rigor uns 1200 articles de premsa publicats entre finals del s. XIX i els anys 80 del s. XX, escrits per autors molt diversos com: Joan Amades, P. Basili de Rubí, Duran i Sampere, Folch i Torres, P. Andreu de Palma, Santiago Alcolea, Josep M. Garrut, entre d’altres.

Amb aquesta aportació, tots els estudiosos del pessebrisme i també de tradicions de Nadal tenen al seu abast una selecció de textos que seran de gran profit per a les seves recerques. La base de dades permet fer cerques a partir dels autors, dels anys, de la publicació i d’etiquetes temàtiques. El projecte compta amb el finançament del Departament de Cultura de la Generalitat.

El Col·lectiu El Bou i la Mula

El Col·lectiu el Bou i la Mula és una entitat creada el 1999 per un grup de persones que compartien la passió pel pessebre. Entre els seus objectius està la recerca i difusió del pessebrisme i la promoció del seu estudi. També la investigació de la història del pessebre i els seus personatges i la seva protecció, recuperant peces i material que d’altra manera desapareixerien per sempre.

El Col·lectiu organitza activitats i ofereix una sèrie de serveis sempre orientats en la promoció del pessebrisme. És el cas del servei d’assessorament a mestres o educadors per treballar el tema del pessebre a les escoles, la confecció d’inventaris de patrimoni o la confecció d’articles o reportatges sobre tema pessebrístic.

També proposa interessants conferències al voltant de temes relacionats amb el Nadal o el pessebre:

  • Pessebrisme i educació en valors. Descobrirem la vessant educativa del pessebrisme a partir d’experiències interessants
  • Pessebrisme i societat postmoderna: anàlisi de l’actualitat i projecció de futur del pessebrisme en una societat secularitzada, multicultural i canviant
  • El Nadal. Història i sentit d’algunes tradicions .Comentari dels textos bíblics i apòcrifs situats a l’origen del Nadal cristià i a algunes de les seves tradicions més rellevants.
  • El pessebrisme a Catalunya entre tradició i modernitat
  • El pessebrisme: arrelat i amb futur. Aproximació a la història del pessebrisme per observar quins reptes de futur s’han de plantejar.
  • Pessebre i patrimoni: el pessebrisme tot i ser un art efímer deixa petjada en la història amb un extraordinari patrimoni de figures, cases de suro i altres construccions.

A banda de la consulta online del nou Fons Documental, el Col·lectiu edita un butlletí i té a disposició un llistat de figuristes i artesans del pessebre en actiu a Catalunya, que es va actualitzant.

Més informació:

Col.lectiu el Bou i la Mula