Fira de la Tardor i
Festa del Flabiol a Arbúcies
3 i 4 de novembre

Nova edició de la Fira de Tardor del Montseny i la Festa del Flabiol a Arbúcies

 

Una de les diades més importants d’Arbúcies, juntament amb el Concurs de Catifes de les Enramades, és la Fira de la Tardor del Montseny i la Festa del Flabiol, una trobada on es conjuguen la gastronomia, el patrimoni, la natura, la música, els bolets, les castanyes i l’artesania, que enguany tindrà lloc durant el cap de setmana del 3 i 4 de novembre. Dos dies carregats d’activitats en què es combinaran la flora i fauna del Montseny amb els flabiolaires vinguts d’arreu del país.

La promoció dels productes de tardor i el foment del patrimoni natural i cultural de la zona són els objectius d’aquesta fira, que presenta un munt d’activitats per a tota la família i en especial pels amants dels bolets. Hi trobarem exposició i tastet de bolets, tallers gastronòmics, castanyades populars les tardes de dissabte i diumenge, cercavila amb capgrossos i gegants, fira d’artesans … I tot acompanyat per la música del flabiol i el ball de la sardana.

Les activitats es concentraran al nucli antic del municipi. Algunes de les més destacades són el tastet de bolets del diumenge al migdia, el ressopó amb flabiols del dissabte al vespre al Casino, o el gran concert de flabiols del diumenge a la tarda, que aplega tots els flabiolaires que durant el cap de setmana tocaran pels carrers i places d’Arbúcies. També és una bona ocasió per visitar l’interessant Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, situat al centre del poble, el Jardí Dendrològic del Roquer, un extraordinari jardí privat on es pot passejar sota l’ombra d’arbres centenaris, procedents d’Europa, Àsia i Amèrica; o l’edifici històric de la Farga d’en Roquer, exemple del patrimoni industrial del Montseny.

Aquest any es tornarà a celebrar el Concurs de Receptes de Cuina de la Biosfera, convocat pels ajuntaments d’Arbúcies, Fogars de Montclús, Montseny, Riells, Seva, Tagamanent i Cànoves. Un concurs que pretén donar a conèixer les receptes tradicionals del Montseny, on poden participar els residents del territori de la Reserva de la Biosfera del Montseny sempre i quan no siguin restauradors. Les receptes participants s’inclouran en un llibre digital de receptes tradicionals de la Reserva de la Biosfera del Montseny.

Novetats a la 34a Festa del Flabiol 

La Festa del Flabiol d’Arbúcies és única en el seu gènere a Catalunya i representa la recuperació d’un dels instruments emblemàtics i populars catalans, amb tallers de construcció de flabiols, balls i concerts. Val a dir que Arbúcies té una tradició flabiolaire molt arrelada i a la vila trobem els Flabiolers del Montseny, un grup o cobla de flabiols que fa música tradicional i popular tocant a veus en cobla de dos o tres flabiols acompanyats de bombos.

La Festa del Flabiol té dues vessants importants: la musical i la formativa, i és per això que combina els apreciats i populars concerts als carrers amb tallers i xerrades sobre aquest i d’altres instruments similars.

Com a novetat, enguany la Festa del Flabiol d’Arbúcies comptarà amb la 1a Escola per a Joves Flabiolaires destinada a nois i noies d’entre 12 i 25 anys. Aquesta primera edició, consistirà en un cap de setmana formatiu i lúdic al voltant de l’instrument i la festa amb l’objectiu d’acostar-la i fomentar la coneixença entre els joves flabiolaires.

Més informació: