Fires i Festes de
Sant Narcís a Girona
26 octubre a 4 novembre

Sant Narcís, la festa grossa de Girona

 

Del 26 d’octubre al 4 de novembre Girona celebra la seva festa major amb un ampli programa d’activitats pensades per a tothom

Cartell en homenatge als Diables de l’Onyar

L’Ajuntament de Girona ha preparat un munt d’activitats per celebrar la festa major de la ciutat, que té a Sant Narcís com a patró. Activitats de caràcter més tradicional com la popular cercavila de gegants i capgrossos, el correfoc, el ball de sardanes o la diada castellera, al costat d’altres com la Fira de Mostres, que presentarà les novetats industrials, agrícoles i comercials del mercat.

Parades d’artesania, atraccions pels petits, espectacles de teatre i música, actuacions al carrer, havaneres, concerts a les barraques, la missa solemne en honor del patró Sant Narcís (el 29 d’octubre), focs artificials, fires d’artesania i alimentació de la diada de Tots Sants…, són tantes i tan variades les activitats que cal tenir el programa de fires ben a mà!

Les festes quedaran oficialment inaugurades divendres 26 d’octubre pels Diables de l’Onyar, que enguany seran els pregoners per celebrar els seus 30 anys de trajectòria i que oferiran un retrò de coets i anella de foc a la Plaça del Vila.

Novetats 2018

Les Fires de Sant Narcís comptaran enguany amb unes 250 activitats, entre les quals destaquen especialment quatre novetats. La principal és que el dia 27 d’octubre es farà una tronada en homenatge als Quatre Rius, una tradició centenària. També tindrà lloc el primer Campionat de bitlles catalanes, que es farà el mateix dia de Sant Narcís i s’afegirà a altres activitats tradicionals com la rutlla o el bèlit. I diumenge 21 d’octubre, i com activitat prèvia a les Fires, es farà la primera Pujada a Sant Miquel.

Es dóna continuïtat a ‘Les Fires dels Quatre Rius’, competició festiva entre barris. La proposta, que impulsen el consistori i diverses entitats, farà competir –de manera festiva- els veïns dels diferents barris. Se’ls agruparà en quatre grups, en funció dels rius (Ter, Onyar, Güell i Galligants). Entre d’altres proves, hi haurà una gimcana i una Cursa de Rutlles.

Una altra de les novetats és que s’ha organitzat una programació de dia per a l’envelat de la plaça Miquel de Palol. A més dels tradicionals concerts i balls d’orquestres, l’envelat acollirà enguany activitats infantils i familiars el divendres 2 de novembre, com un espectacle de circ i un de titelles, a més de propostes integradores de les diferents cultures que formen la societat gironina, com la dansa del lleó de l’Associació per al Desenvolupament d’Empreses Xineses i un espectacle de percussió i danses a càrrec d’Arrels Africanes.

També destaca l’augment de l’oferta d’atraccions sostenibles, que aquest any s’instal·laran a quatre barris de la ciutat, i no a dos, com en l’edició anterior. Les atraccions quedaran situades al passeig de Ramon Berenguer II, a la plaça de Pere Calders, a la plaça de la Ciutat de Figueres i al Centre Cívic Ter els dies 1 i 2 de novembre.

Finalment,, la Beatufarra canviarà el seu nom i passarà a dir-se Drakofarra.

Gegants, cercaviles, balls i correfoc

La programació de Fires dóna especial importància a les activitats tradicionals i populars que les fan singulars. Entre d’altres, la cercavila de gegants, el sopar popular i el correfoc, la passejada pel Barri Vell amb capgrossos, la diada castellera, el concurs de colles sardanistes o la pujada d’un pilar de 4 dels Marrecs de Salt a les escales de la Catedral.

La programació, a més, aposta de nou per les lluminàries de Fires als Jardins de la Infància i també reforça les activitats dirigides als joves.

Música

L’escenari de la Copa serà un any més el nucli principal al costat d’altres espais com l’Envelat, la Copeta i la plaça de Sant Feliu, amb les actuacions d’orquestres típiques de festes majors. Els concerts de l’Auditori de Girona i les activitats de caire més popular i tradicional completaran la programació d’enguany.

El grup tarragoní Roba Estesa, amb un clar caràcter festiu i combatiu, i la banda de rap valenciana Pupil·les obriran la primera nit de música a la Copa. Altres caps de cartell destacats són les DJ franceses Miss Kittin i Louisahhh; La M.O.D.A., present en gairebé tots els festivals estatals; Els Amics de les Arts; que faran a Girona el concert de comiat de la gira del disc Un estrany poder i s’estrenaran a l’escenari de la Copa; Els Catarres, que presentaran el seu darrer àlbum; Dr. Calypso, que pararan a Girona en el marc de la gira de comiat pels seus 30 anys damunt dels escenaris, i Xavi Sarrià i El Cor de la Fera, que presentaran el seu darrer treball també a l´escenari de la Copa.

A la plaça de Sant Feliu actuaran Nyandú i Joan Colomo; la Black Music Big Band, que oferirà un repertori especial per les Fires revisitant els temes clàssics de la Motown; i s’estrenarà en exclusiva el nou espectacle de Los Mambo Jambo, “Los Mambo Jambo Arkestra”. A l’Envelat es podrà ballar amb la música de l´Orquestra Maravella, l´Orquestra Selvatana i La Principal de la Bisbal.
El públic familiar podrà gaudir amb les actuacions de migdia a la Copa de Xiula, Orelles de Xocolata i FunKids, un projecte de la Black Music Band i l´Auditori de Girona que barreja la música negra amb les danses urbanes dels Brodas Bros.

Altres activitats destacades

Com és tradició, el dia de Sant Narcís, l’Ajuntament de Girona ofereix una jornada de portes obertes, en la qual es podran visitar diferents espais del consistori, com ara Alcaldia, Sala de Junta de Govern Local, Sala Renart, Saló de Sessions, Sala Miquel Diumé, Teatre Municipal i Saló de Descans.  L’horari de visita serà d’11 a 18 h.

Amb motiu de les festes, dilluns 29 d’octubre es celebrarà una jornada de portes obertes als museus municipals amb entrada gratuïta als museus d’Art, Història i Història dels Jueus.


Més informació:

Programa Fires de Sant Narcís 2018. Del 26 d’octubre al 4 de novembre