Festa del segar i el batre
30 de juliol

XX Festa del Segar i el Batre

de Santa Eulàlia de Riuprimer

30 de juliol de 2016

 

S’inaugurarà un monument als segadors i a la festa en motiu del 20è aniversari. El concert final serà a càrrec de Jaume Arnella.

 

La XX edició de la Festa del Segar i el Batre de Santa Eulàlia de Riuprimer tindrà lloc el proper dissabte 30 de juliol, al camp de sota l’Era del Soler.

 

Cartell Festa del Segar i BatreEl programa per viure l’experiència de com es feien tradicionalment aquestes feines al camp és el següent:

Apartir de les 7 del matí, els segadors comencen a segar.

A l’hora de dinar: Menú del Segador als restaurants Can Ton i Can Xoriguer del centre del poble.

A les 4 de la tarda i fins al vespre: Cercavila de maquinària antiga pels carrers del poble.

Tot seguit: Batre amb maquinària i fer el paller. Hi haurà ponis per passejar amb la mainada.

A les 6 de la tarda: Inauguració del monument als segadors i a la festa. Himne de Catalunya, Els Segadors, amb els Grallers de Vic i els Cantaires de Riuprimer. Actuació dels Falcons de Malla.

A les 8 del vespre: Xerrada de Cinto Torrents de l’Ecomuseu del Blat.

A les 9 del vespre: Sopar de pagès a la fresca. Amb pa especial de Riuprimer (Preus: 6-10 anys 6€, més grans de 10 anys, 12€. Cal portar-se plats gots i coberts! Sopar limitat a 180 persones. En cas de pluja es farà a la pista).

A 2/4 d’11 de la nit: Concert de Jaume Arnella, (gratuït).

Segador color

UNA MICA D’HISTÒRIA

L’estiu de 1997 a Santa Eulàlia de Riuprimer es va començar a fer una festa  o potser més ben dit un homenatge, a la feina agrícola dels pares i avis dels joves del poble. La festa del segar i el batre.

La gent més gran explicava als joves com era abans la vida agrícola al poble, i aquests els van voler retre homenatge, ja que no ho havien vist mai, o ho havien vist de molt petits. En Josep Franquesa llavors tenia uns 30 anys. Cap als anys 60 s’havia perdut la manera tradicional de segar i batre a Santa Eulàlia de Riuprimer amb la mecanització del camp.

Un bon dia, un 31 de desembre i nevant! En Moliner i en Franquesa van anar a esmorzar amb en Josep Serra de Ventallola, i amb la intenció de buscar una màquina de batre històrica, per comprar-la i restaurar-la. Això els feia gràcia perquè eren fills de pagès, perquè els pares ho havien fet. Tot havia començat perquè el germà d’en Josep Franquesa, l’Antoni, havia trobat el tractor que els seus pares havien tingut feia anys, abandonat en un cobert, el van comprar i el van restaurar. El tractor havia anat a batre i es van quedar amb les ganes de trobar-li per companyia una màquina de batre. I aquell últim dia d’any i nevant, van pujar cap al Ripollès i van trobar una casa de pagès on els havien dit que conservaven tres màquines de batre, però les havien venut com a ferralla. Van continuar buscant i al final en van trobar una a Prats de Lluçanès, que és la que s’ha fet servir sempre per la Festa del Segar i el Batre de Santa Eulàlia de Riuprimer, i que també ha voltat per altres festes.

Després de canviar politges i altres reparacions durant un procés que va durar uns tres anys i en el qual els va ajudar un bon grupet de gent, finalment l’estiu de 1997 es fa la 1a Festa del Segar i el Batre a Santa Eulàlia de Riuprimer. La gent, més aviat els de pagès els havien anat animant a fer algun tipus de festa, sobretot l’atractiu principal era tornar a veure un paller al poble després de molts anys.

A l’agost d’aquell any, utilitzant una màquina de batre de la marca Batlle, model 110, es tornaren a batre 10 garberes amb 20-25 garbes cadascuna. Es podia tornar a veure un paller a Santa Eulàlia després de més de 30 anys.

Aquell primer any es va fer a nivell de grup d’amics i particular a La Vall, i ben aviat ja es va plantejar que la festa fos oberta a tothom amb la col·laboració de l’Ajuntament. La festa s’ha fet en diferents llocs i formats, algun any amb dues jornades separades, una per la Festa del Segar i una per la Festa del Batre. Ara fa uns anys que es fa el darrer dissabte de juliol o el primer d’agost, (quan les feines agrícoles ja han afluixat una mica), al camp de sota l’Era del Soler. En una jornada única per la sega i la batuda que acaba amb sopar de pagès a la fresca i musiqueta.

Ecomuseu del blat

Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer