La Festa dels Tonis 2022
Taradell, 14 al 16 gener

Foto: Associació de Tonis de Taradell

Tracció animal i herbes aromàtiques, eixos de la festa 2022

La Festa dels Tonis de Taradell destaca per ser una de les que té més tradició d’arreu de Catalunya, ja que se celebra des de l’any 1780. Enguany els actes tornen a ser presencials i presenten moltes de les activitats habituals d’aquesta festa tan arrelada.

Divendres 14 de gener 

Activitats infantils:  a la biblioteca de Taradell un conta contes i al Parc de les Olors, el taller “Un tresor d’olors”.

Dissabte 15 de gener 

Programa de televisió en directe des del Centre Cultural Costa i Font presentat per Marc Güell i Laura, amb entrevistes sobre la Festa i els seus protagonistes. També inclourà dues taules rodones: la primera a les 10.30h parlarà sobre “10 anys de Festa d’Interès Nacional”, que comptarà amb la participació de Josep Casassas, antic membre dels Tonis de Taradell; Oriol Cendra, tècnic de la Generalitat i Josep Preseguer, president dels Tonis de Taradell. La segona tindrà lloc a les 16h i tractarà el tema “Guanyar-se la vida amb la tracció animal al segle XXI”, amb la participació de Tonis de Taradell i Tracció Animal de Catalunya.

Al matí, a les 11h, també es podrà particiipar en la visita guiada “Els aromes de Taradell”, a càrrec del Parc de les Olors. Inscripcions a taradell@parcdelesolors.com

A partir de les 17h se celebraran els actes més protocolaris. Es proclamarà el nou hereu de Taradell, es farà el pregó, s’entregarà el Toni d’Honor i el Convidat d’honor, i es presentarà a l’Abanderat 2021.

També a la tarda, al Jardins de Can Costa i Font Centre Cultural, es procedirà a l’Encesa de les fogueres de Sant Antoni Abat i el Tast del Porc.

Diumenge 16 de gener 

A les 12h donarà inici la benedicció i el Passant dels Tres Tombs.

Altres activitats de la festa d’enguany, també habituals a d’altres edicions són el concurs d’aparadors i el concurs de fotografies a Instagram.

 

👉 Més informació sobre la festa i les activitats 2022 al  web dels Tonis de Taradell

 

> Revista Tonis Taradell, especialitzada en la festa, tradició i cultura

Cada any, l’associació Tonis de Taradell edita una revista amb diferents reflexions al voltant de la festa i els seus protagonistes. Entre d’altres, trobarem un article dedicat a la tracció animal moderna i els seus mètodes, signat per Bernat Torras, President de l’ACTA (Associació Catalana de Tracció Animal) i un altre sobre les herbes aromàtiques i les seves aplicacions culinàries i medicinals.

Norbert Tomàs, director d’Edicions Morera i editor del tradicional Calendari de l’Ermità, torna a participar novament en la revista amb un article on parla de la tradició de les herbes remeieres i com eren apreciades en el món rural, on s’utilizaven seguint els consells i les fòrmules que presentaven alguns calendaris tradicionals, com és el cas del mateix Calendari de l’Ermità que durant més de vint anys va incloure un apartat específic sobre el tema.

Podeu accedir a la revista en PDF aquí Una de les festes amb més tradició arreu de Catalunya és la dels Tres Tombs, organitzada en en honor de Sant Antoni Abat, patró dels traginers i dels animals de peu rodó. Com a tret diferencial i particular, a la comarca d’Osona aquest actes són denominats com a Festes dels Tonis, i una de les poblacions amb més tradició és Taradell, on la festa es remunta a l’any 1780.
La festa es caracteritza per la benedicció dels animals i altres activitats com oficis religiosos, carreres d’ases, etc. Al llarg dels anys, la festa ha viscut diferents etapes fins que a partir dels anys 60, amb l’arribada de les noves tecnologies al món rural i la progressiva desaparició de les tècniques tradicions i el treball amb animals, els actes van entrar en decadència. El 1892, un grup de vilatans de Taradell, amb l’esperit de recuperar les tradicions del nostre país, van constituir l’actual Comissió de Festes de Sant Antoni Abat i van donar un nou impuls a la festa, recuperant actes quasi perduts com el passant dels tres tombs o la cursa d’ases. Des de llavors, la Festa dels Tonis es celebra el cap de setmana anterior al dia de Sant Antoni Abat (17 de gener)
Des de l’any 1998, els organitzadors de la Festa dels Tonis de Taradell es van centrar en la recerca i recuperació de carruatges i eines de treball típiques de les seves contrades amb una finalitat molt ben definida: recordar i donar a conèixer tot allò que estava relacionat amb el món rural i que amb el pas del temps s’havia substituït per maquinària de gran tonatge.
El 2020, els Tonis de Taradell impulsen una important iniciativa: la creació i aprovació del Protocol de Benestar Animal per tal de garantir el bon tracte dels animals durant la representació de la festa.