Festa del batre
Taradell, 9 d’agost

 Foto  © Genís Sañé

Festa del Batre al Mas Bellpuig

 

Aquest diumenge 9 d’agost se celebrarà la Festa del Batre a Taradell. La comissió dels Tonis i l’Ecomuseu del Blat organitzen una demostració de batuda de blat a pota d’animal oberta a tothom qui hi estigui interessat. L’activitat es celebrarà al Mas Bellpuig de Taradell i és gratuïta.

Les activitats d’aquesta Festa del Batre miren de recuperar una part d’aquelles feines tradicionals que els pagesos feien pel conreu del blat per tal de poder produir posteriorment el pa, un dels aliments més essencials al llarg de tota la història de la humanitat. Amb un sentit plenament etnogràfic es pretèn mantenir i donar pervivència als mateixos gestos que ajudaven a desenvolupar amb eficàcia l’activitat, uns gestos que difícilment es poden transmetre amb la documentació gràfica o escrita.

La Festa del Batre que es convoca cada any en data variable ja que depèn directament de les circumstàncies del temps ( i aquest any també de la pandèmia de la Covid 19). La previsió és que a partir de les 9 del matí comenci la feina de fer la batuda. Després també es preveu fer la demostració de com es fa un paller cap al voltant de les 11 del matí. Mitja hora més tard es ventarà i s’ensacarà el blat. Durant tot el matí fins al migdia es farà la visita al Camí de l’Aigua de Bellpuig.

 

 


👉 Per saber-ne més:

Recomanem la lectura del llibre Pa de flequer. La cultura d’un aliment bàsic (Col·lecció l’Ermità núm. 9) escrit per Jacint Torrents i Joaquim Sañé, dos autors molt implicats en les activitats de recuperació i memòria al voltant de la Xarxa de Patrimoni Rural Ecomuseu del Blat. Concretament en el capítol de l’ofici dels pagesos parlen de les feines de batre, fer pallers i emmagatzemar el blat al graner.