Les Falles de València,
Patrimoni Cultural de la Humanitat

La Unesco reconeix les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

crema-falla

Fa tot just un any, la Unesco va declarar les Falles del Pirineu Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Ara ha estat el torn de les Falles de València, que han aconseguit la mateixa designació segons la decisió del Comitè intergovernamental de protecció del patrimoni cultural immaterial durant la seva reunió anual celebrada el passat 30 de novembre a Adis Abeba (Etiòpia). Segons el Comitè, les Falles, escultures satíriques creades per artistes locals, “propicien la comunicació i el diàleg entre els ciutadans”, considerant-les com una expressió de “creativitat col·lectiva” que “salvaguarda les arts i oficis tradicionals”.

Format per representants de 24 països signants de la Convenció de la Unesco per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, va decidir incloure-les en la llista de béns protegits per respondre a la “necessitat social” de preservar les arts i oficis tradicionals que d’una altra manera desapareixerien. Segons aquest organisme, la pràctica d’aquesta festivitat cultural, transmesa en el si de les famílies, reforça la cohesió social i afavoreix la creativitat col·lectiva de les comunitats.

Un altre dels valors que ha tingut en compte la Unesco és la creativitat col·lectiva que representen les Falles, que uneixen en un únic engranatge a artistes, música, literatura, indumentària i pirotècnia, permetent salvaguardar arts i oficis tradicionals i defesant així la seva conciliació amb els drets humans, ja que qualsevol col·lectiu pot participar-hi.

Les Falles no són només cosa de la capital, València, sinó que durant tot l’any, però principalment al març, desenes de municipis de tota la Comunitat Valenciana viuen les Falles com una cosa pròpia de la seva idiosincràsia, essent un dels principals elements vertebradors de la Comunitat.

Las Torres de Serranos durante la celebración de la Cridà que abren las Fallas 2013. Horizontal
Les Torres de Serranos durant la celebració de la Cridà, moment en què s’inicien les Falles

Actes de celebració

Per celebrar la declaració de la Unesco, la Junta Central Fallera va convocar el mateix dia de la declaració als diferents col·lectius de fallers per plantar una falla “al tombé” als peus de les Torres de Serranos. Es tracta d’un monument que ha estat realitzat per Juanjo García i que quedarà plantat fins el diumenge dia 4 de desembre, quan es faci fosc i se celebri una gran festa que inclourà una ‘Crida al’Humanitat’, a més de música, audiovisuals i pirotècnia, i que es rematarà cremant la falla.

Origen de les Falles

Les Falles tenen els seus orígens en les fogueres que s’encenien en la vigília del dia de Sant Josep per anunciar la seva festivitat, una pràctica ritual que rebia el nom de falla. La versió popular de l’origen de les falles diu que van ser iniciades pel gremi de fusters que cremaven el vespre del dia del seu patró Sant Josep, en una foguera purificadora, els encenalls i trastos vells sobrants, fent neteja dels tallers abans d’entrar la primavera. A més, cremaven els seus “parots” (estructures de les que penjaven els llums d’oli que els donaven llum) ja que acabat l’hivern i amb l’arribada de la primavera, els dies eren més llargs i ja no eren necessaris. Segons aquesta teoria, la inventiva popular li va donar forma humana a aquests parots. Aquesta llegenda contrasta amb la documentació conservada al Gremi de Fusters, que no cita la construcció de falles en el seu dia abans, sinó la festivitat religiosa del propi dia 19 de març.

Existeixen altres interpretacions que intenten trobar un origen més antic a la festa i que la relacionen amb el ritual pagà del culte al foc, considerant les falles com una evolució d’aquest arcaic ritual que anuncia l’entrada de la primavera.

Dos museus per gaudir de les Falles tot l’any

A València hi ha dos museus dedicats a les Falles que es poden visitar durant tot l’any:

  • MUSEU FALLER, que recull elements que rememoren la història de les Falles des dels seus orígens. En aquest espai es conserven els cartells i els Ninots que han estat indultats al llarg dels any, a raó d’un cada any.
    Plaça Montolivet, 4 · 46006 València
  • MUSEU DEL GREMI D’ARTISTES FALLERS, dedicat a tot el relacionat amb el procés de creació i producció: esbossos, els parots, Ninots i maquetes de falles. També records de monuments fallers (fotos, motlles …); Llibrets de Falles, a més d’altres treballs d’escultura i pintura realitzats per artistes fallers de naturalesa diferent a les Falles.
    Av. Sant Josep Artesà, 17 · 46025 València

Més informació sobre la festa de les Falles i la preparació de la candidatura a la Unesco: