Exposició itinerant
de calendaris tradicionals
PER NO PERDRE EL TEMPS

Calendaris tradicionals, del món rural a la societat industrial

Una exposició itinerant que es podrà visitar a museus etnogràfics, biblioteques, sales d’exposicions municipals i centres culturals d’arreu de Catalunya.

L’exposició “Per no perdre el temps” presenta una col·lecció de més de 50 calendaris del segle XIX i principis del segle XX, representatius de la gran producció que va existir a Catalunya i també a l’Estat espanyol. Des dels tradicionals calendaris vuitcentistes, de gran utilitat al món rural, a tota la varietat de capçaleres amb diferents temàtiques que van anar proliferant: perpetus, literaris, satírics, il·lustrats, infantils, publicitaris, etc..

La col·lecció forma part del fons documental d’Edicions Morera,, editora del tradicional Calendari l’Ermità, publicació hereva del gènere amb 147 anys de trajectòria ininterrompuda fins l’actualitat. Amb aquesta mostra, Edicions Morera vol donar a conèixer i difondre el patrimoni etnològic i gràfic que representen aquestes publicacions, poc conegut i estudiat.

Al llarg de la mostra podrem observar la varietat de capçaleres i de formats que existien, quina era l’estructura i els continguts més habituals o les imatges arquetípiques. També veurem com el gènere va anar evolucionant i diversificant per temàtiques amb l’edició de calendaris religiosos, instructius i morals, literaris, polítics, satírics, filosòfics, etc. Tant van proliferar, que comerços i empreses amb cert renom publicaven els seus propis almanacs per regalar als clients com a reclam publicitari.

Serà curiós descobrir com a partir de la segona meitat del segle XIX, l’edició de calendaris a Catalunya representava tot un negoci que donava feina a editors, impressors, gravadors i dibuixants. Se’n feien grans tiratges que, en algun cas, van arribar a superar el milió d’exemplars.

 “Per no perdre el temps” és la primera mostra que ofereix una visió general i documentada del valor etnogràfic dels calendaris vuitcentistes, un patrimoni poc conegut i estudiat.

 


⭕ CALENDARI D’ITINERÀNCIA DE L’EXPOSICIÓ

Exposicions previstes

Exposicions realitzades

  • Centre Cultural Costa i Font. Taradell. De 10 de gener al 2 de febrer de 2020.
  • Casa dels Entremesos de Barcelona. Del 5 de desembre 2020 al 15 de febrer de 2021.

 


Exposició organitzada i produïda per   

[ezcol_1third]

 

[/ezcol_1third]

[ezcol_1third]

[/ezcol_1third][ezcol_1third_end][/ezcol_1third_end]


Aquelles entitats i institucions interessades en acollir l’exposició “Per no perdre el temps” poden contactar amb Edicions Morera