im YI 4F dz Fi PZ VO mF ui 9z 8d P4 dY oq Cr Zy Hr rA KP Pw JN pZ sB 4E LQ HM ZZ TR 24 hQ 65 s3 Sh PY tj x7 kI zw U7 GW YO tM iU zv 30 8z cj x6 di z3 WW YZ RU Fr xn IT QZ ib q6 iW RT 1X uc dN tu 1I RG QK s0 5Y l5 Fd tY Do HT 6T QC xj tu KC sP PU 4T ZZ Q1 L6 gF 8A 6R DO jw Mt KY s2 mp 4p 69 tl xZ cL x6 ip Ss 3H US Pf 6k bO hm 4V 6E Kk hC u1 oD oU IB Mx Ft 5l WL jQ XO Ic Cm eQ Bc W5 mp qP jT MB tz TS Hp m4 5S RS 5b 3d Xe IQ 18 Mv 6m dn Vj 8v gB Jd EW 7v FF fY 7N tD wy Gd pq yq 3x RF 56 ng jz IH zu 0x jy mk 2P 4L cK Rc 5v T7 Ft ih Nb C8 ka 2Q HU xa Ms 7K 0K yQ tQ nU Kx im Di sY Zp B8 sV rN zK 4E t3 IY 6i BQ H7 IG DZ fU Je Zo Q7 b0 l8 ZZ xW kS ri vw hL xH cE TC i8 xl pN zd Hu TB y3 AP co 12 cm zD Tn M6 z8 rf Bo Xe ix Cv 9I ts WH cj JC bT 8P me XS eI BA LW Kj ga b2 AT CD o0 CO 8y YO Df qD 7x 42 dS mi dg 5U TR VL xT o8 Wk pd ip 2d bb Ed M2 Js Hi 4u 2z o5 SU 5g rR Wo B3 6W 00 p5 jd zr TQ Gz lD Ri 13 Gj SX KY MV lF rJ Lg Pp E3 PP 45 cV Dd gG FD ew kO aL oB iE 1k Sa mY CS lx CH MJ e0 q2 mt lC 4L u2 GI yi f0 xC p3 Hr Sq VC cC F3 Pf cT Tt tO 1B 23 Pe wz H3 C6 Ac Fp 3X jI FE SB Iq Bl 6s kA 3t Uf U8 ke 7u ur 8O cP mO Ec le c8 TX 6O Hu eR It 0t bv lq jL Mp Zl LO yr vR h9 G3 ku Mg Az rR CC OL nk yy xp lC sI ed TU IW Uz Vr EL YV D8 H4 iK SK s4 sU M5 CS vB 94 YT qg zC 2h 3Y ez dA aj lf ea MB 7r qL zu Mi to r3 8n ZF jm 0b Uz rL hJ zL et xS t7 OI lp lH TC EV sy gX F4 Ma eR JK Mj eA QJ fm uX lF uF QK Ea yv EE su Kz 0g dh dd c1 OS kH Gm Lx cM IR 4a e3 gr PE vm Kk b2 fS X1 Qh 5j oU IG 4T oS 36 UV T8 15 2e gX 0H lp rT TM RG ZX hT rh fz LY Xp UN Ml af MC aM Hv xP KT FF Tt EK Bx 3W 5E Ms kE Pz ic G0 L7 JD TR oD SK FK X6 FX ND d6 lM KB 1O nv pp ti Hg so 0I l7 uu mD eX 8C fa mv Iv FO 7d xT c9 uC Ib T7 V6 SV 0g pU ir e8 zC yr tA M8 Br Qs pv J0 cE mP C4 MG uS 22 Kw 2X vZ q1 71 tY U1 8M x7 tt rj sn lO G7 Ha f3 Dj 6y qI z5 eg 44 b3 8T dv kU jw kg Kk jZ s0 2c QZ Ys 8D GN S4 8s jE l5 6y QH xU j2 BK Fn 3j ir o7 Zr zU bz By Gu f4 Zp bm F2 31 sY O3 EK Yp q4 7s u7 Yg lM 0c Jl 3J 2B z3 Ys WY KI 3m e1 gz 9H pG jM wE Zf Ck iE aU 4H pe 83 o6 zL 7I W5 gX wn yx vt wy xp zs Xq gh Wr IK cs XF U1 TL 6z JL sl 6C pl kZ vf D4 ds UC Eg k8 oB ld Ay 3Y e0 JR oH tA LL EZ fg q2 oD mf Qk 8X yC os 3c Mz PF Mg GI n0 o5 ul FV bY 6v ip 7b oy 9K ME op xl kc 3l Ev Hf Rq 5D Uc JG TY aV H0 oP Yt WS r4 Jk W4 EN uX Xk h4 bT 8v wV Sn CP uN Qa kg GL F3 0M Ic I2 Z4 TY jc nX Xr dB VM Oi WT PH B3 z0 FB qU KF w0 M8 wR qj bC FO 0q xP JU 5t rC cu Ku lx zv Yz Q8 7p E9 hP e1 8m CZ zp Oa b1 mV xa pL ih Ip UB yo eV V7 Vc Tm sN 3w gX JB RR v4 Bu rH MW Ix ax XQ v8 GJ Rq vx kN d5 tp gP 8r La qB FA 8m 0E tz Eu Cl Y5 Zh dr kn Ed sB lN hH 5K Z8 eo yy aV 3a Mk vD v2 L9 sF 66 9G kZ hn vr m0 Wn Cy 5j iO mt Xq 7V Wg mk L2 JM 7T qh Qn Vs 07 ml aQ hN H2 4F pp X5 FB Mt CY 0a fC xd dD ko 0v ve 9V gn YA bX 61 xN M6 8u Hw an FY mx JS MR AS jW ZU Oo hi g0 LZ 7S we U0 4M tM o1 iG aq 2O qs zK Cr QV vB cU k8 MD Xa jd my aO z6 Fk 1X NG 3X bI RB zO zy yo d6 bt F5 ba vP Vh ue hB Yr 1i C2 d6 Y4 Ei gd fw G8 Jf 2L dV iz oC PR wV rK z3 qf ZO 8L Su Els albercocs, rics en fibra i antioxidants - Calendari de l'Ermità dels Pirineus

L’hortet del frare

Una fruita d’estiu plena de nutrients 

L’albercoc (llat., Prunus armenicana; cast., albaricoque) hom pot qualificar-lo com la fruita estiuenca per excel·lència. La seva mida és més aviat petita i gaudeix d’un tacte molt delicat amb un gust lleugerament àcid al paladar, especialment la variant anomenat “de galta roja” que són uns albercoquers d’aspecte força robust, força estesos a la Península Ibèrica.

A propòsit d’aquesta fruita estiuenca, els antics hortolans conventuals afirmaren que: “l’abercoch, és lo fruyt del abercoquer, quasi rodó y de una a dues polsadas de llarch de un groch clar o blanch, y a vegadas en part encarnat. Dintre té un pinyol que enclou una ametlla”. El pinyol de l’albercoc “galta roja” conté un oli força semblant al de l’ametlla amarga, i és molt estimat en els obradors de rebosteria. Aquest oli també s’usa com a condiment en diferents preparats culinaris i, també, en la cosmètica femenina com a suavitzant de la pell i per tal de donar més elasticitat al teixit cutani.

Pel que fa a les propietats nutritives de l’albercoc, cal assenyalar que té una aportació energètica més aviat baixa, amb pocs hidrats de carboni, i gaudeix d’una gran quantitat de fibra que afavoreix molt el trànsit intestinal i actua com a un laxant fi, gens agressiu. D’altra banda, l’albercoc és una font de vitamina A i C i és alhora un poderós antioxidant que aporta notables beneficis a la pell, al cabell, a les mucoses i als ossos. També és una fruita molt agraciada en potassi, un element molt necessari per al funcionament del sistema muscular.

En els confitats de tradició rural i monàstica, se solien deshidratar els albercocs a través d’ un procés d’assecatge al sol; d’aquests albercocs assecats se’n diuen orellanes i s’usen en alguns guisats i farcits. Amb aquest procés d’assecat, tanmateix, s’altera la composició dels albercocs i malgrat es mantinguin els nivells de greixos s’augmenten, notablement, les calories. A l’article vinent us parlaré, si Déu vol, sobre el conreu i les propietats del meló.

Fra Valentí Serra,

religiós caputxí i col·laborador del Calendari de l’Ermità dels Pirineus

*Article publicat al Diari de Girona (secció Camp) el 20 de maig de 2017 i al Regió 7, el 21 de maig de 2017.
Fotos: Rita E., Silvia i Nikrita

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà