Elaboració de tisanes amb herbes remeieres
16 d’abril a Breda

“Elaboració de tisanes amb herbes remeieres”

Conferencia a càrrec de Fra Valentí Serra

Dissabte, 16 d’abril a la Festa petita de Breda

 

 

Fira de l'Ajust

I FIRA DEL MONESTIR

Aquest any, l’ajuntament de Breda ha organitzat pels dies 15, 16 i 17 d’abril la Fira del Monestir associada a la tradicional Festa de l’Ajust que enguany celebra la 753ena edició. Com que l’origen de la Festa de l’Ajust està estretament vinculat a la història del Monestir de Sant Salvador de Breda, s’ha trobat adient organitzar una fira que girés a l’entorn de la temàtica de la vida monacal i posés en valor aquest element patrimonial del poble de Breda.

Per això s’han organitzat, acompanyats d’alguns monestirs catalans, un conjunt d’activitats, relacionades amb el monestir de Breda o la vida monacal. El dissabte a les 11:00 del matí s’inaugura la Fira del Monestir a la carpa de la Plaça de la Vila en la que, a més de trobar-s’hi parades d’artesania i de productes de proximitat, s’hi celebraran diferents conferències:

― 12:00h Conferència: “La cuina dels frares, un llegat històric i gastronòmic”. A càrrec de Jaume Fàbrega, crític gastronòmic.

― 18:00h Conferència: “El Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes: història dels 850 anys de l’abadia del comtat d’Urgell”. A càrrec de Robert Porta.

19:00h Conferència: “Elaboració de tisanes amb herbes remeieres”. A càrrec de Valentí Serra, frare caputxí.

― A les 17:00h s’ha organitzat una visita guiada al Monestir de Breda a càrrec del Taller d’Història i Entorn de Breda.

 

753ena FESTA DE L’AJUST

Els orígens de la Festa de l’Ajust es remunten a l’any 1263 quan es va traslladar part de les relíquies dels màrtirs cordovesos Sant Iscle i Santa Victòria al monestir de Sant Salvador de Breda. És molt possible que haguessin arribat a Catalunya l’any 1010 amb motiu de l’expedició catalana a Còrdova durant la qual es va produir un saqueig de la capital del Califat.

Va ser el vescomte Grau de Cabrera que va decidir donar una part d’aquestes relíquies al monestir de Breda, deixant-ne una altra part al castell de Sant Iscle de Vidreres. Es va establir que la translació del cos de sant Iscle s’havia de celebrar el tercer diumenge després de la Pasqua de Resurrecció. Es fa servir el terme «ajust» com a sinònim d’acord perquè la data de celebració es va pactar entre la parròquia i el monestir, atès que tots dos màrtirs esdevenien patrons de Breda.

La Festa de l’Ajust ha estat, tradicionalment, la “festa petita”. Una mena de festa major de primavera per passar-s’ho el més bé possible. Aquest any tampoc hi faltaran les activitats festives com ara els concerts de nit, les sardanes o el correfoc.

Contacte: http://www.breda.cat

Vegeu programa

Fira - tisana 4