Dia Mundial del Pa
16 d’octubre

Celebrem el Dia Mundial del Pa

 

Una iniciativa del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona

L’any 2006 la Unió Internacional de la Fleca i de la Fleca-Pastisseria (UIBC, sigles en francès) va impulsar la celebració, el 16 d’octubre, del Dia Mundial del Pa, una jornada dedicada a aquest aliment tan quotidià i imprescindible en la nostra dieta mediterrània. La idea de celebrar el Dia Mundial del Pa va ser del president del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Andreu Llargués, qui la va proposar a la UIBC durant la seva assistència a unes jornades de l’entitat celebrades a Innsbruck (Àustria) l’any 2005.

A dia d’avui, la celebració del Dia Mundial del Pa està plenament consolidada a tots els païssos que formen part de la UIBC i la diada és aprofitada per les organitzacions flequeres i els flequers per promocionar i posar en valor el pa un dels aliments més antics, bàsics i saludables de la nostra dieta i, perquè no dir-ho, dels més predilectes.

A Catalunya, el pa és un aliment molt valorat i que no pot faltar ni a la taula ni al rebost. Les varietats que trobem arreu del territori són innombrables, des del típic pa de pagès al llonguet, el pa de crostons… I cada vegada són més els professionals que recuperen la tradició en la seva elaboració per oferir pans artesanals de gran qualitat. Una bona prova la tenim en el forner Jordi Morera, propietari de la fleca L’Espiga d’Or de Vilanova i la Geltrú i altres establiments, que el 2017 va rebre el títol de Forner Mundial atorgat per la UIBC.

Pa de flequer, un llibre que ens parla de tradicions i costums sobre el pa

En aquesta diada aprofitem per recomanar la lectura de Pa de flequer. La cultura d’un aliment bàsicun llibre amb què descobrirem creences, tradicions, rituals, … una pila de curiositats sobre el pa i la seva elaboració però des d’un punt de vista cultural. Alhora, els seus autors, Joaquim Sañé i Jacint Torrents, també ens apropen als diferents oficis relacionats amb l’elaboració del pa, des del pagès que conrea el blat, al moliner i com no al flequer. El llibre ha estat editat gràcies a la col·laboració del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona i està prologat per l’abans esmentat mestre forner Jordi Morera.

 

Reconeixement als flequers i flequeres

Aquest 2020 ha estat un any en què s’ha parlat molt de pa però sobretot en què s’ha fet molt pa casolà. Tots vam veure com durant el confinament viscut a la primavera, el pa es va convertir en un dels grans protagonistes i les xarxes socials bullien amb receptes i consells per fer pa o per preparar llevat. Un fet que demostra la importància i el valor que li donem a aquest aliment, del que es fa difícil prescindir. Per això, volem agrair de manera molt especial la feina que diàriament realitzen els nostres flequers, flequeres, forners i forneres repartits arreu del territori, i reconèixer el seu esforç i dedicació per oferir-nos, cada dia, el millor dels pans.

Qui menja molt pa, sempre està sa

L’aigua i el pa no es poden negar

A pa calent, clava-li la dent

Qui té pa, ja pot passar