Dia Mundial de les Abelles
20 de maig

DEPENEM DE LA SUPERVIVÈNCIA DE LES ABELLES 

Tres de cada quatre cultius de fruites o llavors destinades al consum humà depenen del treball de les abelles i altres polinitzadors

 

Les abelles són uns insectes que no només són productors d’un dels nostres aliments més preuats i saludables, la mel, sinó que són garantia de vida: “Abelles per viure!”

Per crear consciència sobre la importància de les abelles, les amenaces a què s’enfronten i la seva contribució al desenvolupament sostenible, l’any 2017 les Nacions Unides van declarar el 20 de maig com a Dia Mundial de les Abelles.

Per què es celebra el dia 20 de maig?

La idea de celebrar el Dia Mundial de les Abelles va ser del govern d’Eslovènia i es va triar el dia 20 de maig perquè coincideix amb l’aniversari del naixement d’Anton Janša que, al segle XVIII, va ser pioner de l’apicultura moderna en aquell país.

Quins objectius té?

L’abella de la mel és un dels éssers vius més necessaris per a garantir la vida a la Terra ja que s’encarrega de la pol·linització de més de una tercera part dels aliments que consumim. Per això cal protegir-la de les amenaces que en l’actualitat representen factors com la contaminació, els pesticides, els canvis en l’ús de les terres i els monocultius així com l’acció de les espècies invasores, que estan provocant la seva disminució accelerada.

La celebració del Dia Mundial de les Abelles té els següents objectius:

 • Cridar l’atenció de la població mundial i dels polítics sobre la necessitat de protegir les abelles.
 • Recordar que els éssers humans depenem de les abelles i altres pol·linitzadors.
 • Protegir les abelles i altres pol·linitzadors perquè puguin contribuir de manera significativa a resoldre els problemes relacionats amb el subministrament d’aliments al món i acabar amb la fam en els països en desenvolupament.
 • Frenar la pèrdua de biodiversitat i la degradació dels ecosistemes, i d’aquesta manera contribuir a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Què podem fer per ajudar a protegir les abelles?

Amb petites accions, tothom pot col·laborar en la protecció de les abelles. Per exemple:

 • Conrear plantes amb flor a les terrasses, balcons i jardins.
 • Utilitzar pesticides que siguin inofensius per a les abelles. Pulverizar-los sobre les plantes a primera hora del matí o al final del dia, quan les abelles estan al rusc. També hem d’evitar pulveritzar les plantes en dies de molt vent.
 • Conscienciar nens i joves sobre la importància d’aquests insectes i la tasca que realitzen.

 

“El llibre de la mel”

La primavera 2019 va sortir publicat El llibre de la mel. Apicultura popular i plantes mel·líferes, del reconegut estudiós i arxiver dels caputxins Fra Valentí Serra. Editat per Edicions Morera amb el suport de Mel Alemany, El llibre de la mel vol contribuir a favor de la sensibilització de la protecció de les abelles. Per aquest motiu, a banda de tractar aspectes culturals, el llibre posa en valor aquests petits insectes tant per la important tasca que realitzen com per les múltiples propietats i aplicacions de l’aliment que elaboren: la mel.


Sabies que …

 • Les abelles pol·linitzen unes 170.000 espècies diferents de plantes.
 • Les abelles pol·linitzen una tercera part dels aliments que consumim.
 • Per produir una cullerada de mel és necessària la feina que fan dotze abelles durant tota la seva vida.
 • Per produir un quilo de mel, una abella ha de visitar 4 milions de flors i recórrer una distància equivalent a donar la volta al món quatre vegades.
 • Les abelles obreres viuen entre 6 i 9 setmanes, mentre que la reina entre 3 i 4 anys. Els abellots tenen l’única funció de fecundar la reina, després són eliminats.
 • Una colònia d’abelles pot tenir entre 30.000 i 60.000 individus.