El crisantem, flor de tardor i Tots Sants

Els diferents significats del crisantem

El crisantem té el seu moment de màxima floració a la tardor, coincidint amb la festa de Tots Sants. Aquesta coincidència i el fet de ser molt colorida i decorativa, l’ha convertit en una de les flors predilectes en aquestes dates, quedant associada al dol i d’eternitat. Però no a tot el món té el mateix significat …

– La paraula “crisantem” prové del grec i significa flor d’or (“Chrys” = or i “Antemión” = flor) perquè el color daurat és l’originari.
– És una flor originaria de la Xina, on està associada a la saviesa i la longevitat, i té aplicacions medicinals. També és costum preparar té amb els seus pètals, que té propietats curatives per afrontar la grip.
– El crisantem és la flor nacional del Japó i l’emblema del Segell Imperial. En el país nipó, al novembre, se celebren festes que tenen aquesta flor com a protagonista, com el “Festival de la felicitat”. El crisantem és l’emblema distintiu imprès al passaport japonès, substituint a l’escut habitual que fan servir altres païssos.
– En general, a la cultura oriental simbolitza saviesa, honestedat i alegria.
– A Austràlia es tradició regalar crisantems  (“mums” en anglès) el Dia de la Mare.
– A Mèxic es regalen crisantems com a declaració d’amor.
– Als EE.UU. són simbol d’energia positiva i es regalen per desitjar bona sort.

Cultiu del cristantem

El crisantem és una planta molt decorativa i que els floristes fan servir durant tot l’any per preparar rams i composicions florals. És una planta molt resistent i fàcil de cuidar. La podem tenir tant al jardí com al balcó, situada en una zona lluminosa i evitant corrents d’aire. És molt important regar-la només quan el substrat estigui sec, sempre evitant que l’aigua quedi entollada,
El seu contingut en piretrina el converteix en un repelent natural d’insectes i plagues i el seu extracte forma part de la composició d`insecticides ecològics.