Canvi d’horari diumenge 28 d’octubre

 Els rellotges s’hauran d’endarrerir una hora 

El canvi s’ha de fer la matinada de diumenge 28,

quan a les 3h tornaran a ser les 2h

L’any 2018, el canvi d’hora per entrar en l’horari d’hivern es produirà l’últim cap de setmana d’octubre, concretament la matinada del dissabte 27 d’octubre al diumenge 28. El canvi es farà efectiu a les 3.00 hores de la matinada del 28 d’octubre, quan tornaran a ser les 2.00 hores. D’aquesta manera s’acabarà amb l’horari d’estiu, que va començar el diumenge 25 de març. La consequència més perceptible del canvi d’horari d’hivern és que a partir d’aquest diumenge 28 d’octubre es farà de dia i es farà fosc més aviat.

 

La matinada de diumenge és quan s’han d’endarrerir els rellotges una hora

Serà aquest l’últim canvi d’hora que fem?

Després d’anys de debat sobre si el canvi horari realment representa un estalvi real i significatiu d’energia i si provoca efectes negatius en la salut, el passat 31 d’agost el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va anunciar una proposta per suprimir el canvi d’hora en el conjunt de la Unió Europea. La proposta es sustenta en els resultats d’una enquesta digital realitzada durant l’estiu de 2018 en què van participar quatre milions i mig de ciutadans, dels quals el 84% es van mostrar partidaris a comptar amb un horari fix. Només a dos països, Xipre i Grècia, va vèncer l’opció de seguir amb el canvi d’hora, tot i que això no implicaria que quedessin fora de la reforma. Hores d’ara està en marxa un procès d’estudi i valoració per part del Parlament Europeu. La decisió que es prengui haurà de ser ratificada pel Consell Europeu, i en última instància, els Estats Membres tindran l’última paraula.

Així, segons aquest plantejament de la UE, l’última vegada que els ciutadans europeus hauran de desplaçar les agulles del seu rellotge per retardar-lo o avançar-lo serà el mes de març de 2019 o, com a mol tard, l’octubre del 2019.

A Catalunya, aquesta mateixa setmana, el Consell Assessor per a la Reforma Horària ha entregat al Govern de la Generalitat un primer informe sobre les conseqüències que tindria suprimir el canvi horari, i on també es planteja la necessitat de debatre el retorn al fus horari de Greenwich, en comptes del fus actual de Berlín. I la conclusió de l’informe és la recomanació de mantenir l’horari d’hivern tot l’any. Un horari que es recomana perquè en horari d’estiu al matí no es fa clar fins a les 9.15h. “Més llum al vespre i poca al matí pot produir més alteracions del son, més discrepància horària especialment en persones que ja tenen el ritme de son endarrerit i privació de son”, diu l’informe. L’horari d’estiu tampoc quadra amb les jornades laborals ni les dinàmiques escolars i “afavoreix la tendència vespertina” dels joves, amb la qual cosa pot disminuir el rendiment acadèmic. Per aquest motiu, els experts conclouen que l’horari d’hivern és el que s’ajusta més a les hores d’activitat de la població, atenent sobretot a les jornades laborals i els horaris escolars actuals.

Per la seva part, el govern espanyol també està estudiant el tema i s’ha creat un comité de 13 experts que han d’assessorar el govern abans de prendre la decisió definitiva l’any vinent.

Per què canviem l’hora?

L’objectiu del canvi d’horari, tant d’estiu com d’hivern, és estalviar energia, ja que l’hora s’adapta al cicle de la llum solar. D’aquesta manera, es produeix un petit estalvi econòmic pel menor consum d’electricitat. Es busca que les hores de llum s’ajustin a l’horari laboral més comú.

La mesura del canvi d’hora es va adoptar per primera vegada durant la Primera Guerra Mundial, quan alguns dels estats implicats en el conflicte ho van fer amb la finalitat d’estalviar carbó. Però en realitat, la primera vegada que es va proposar un canvi d’hora va ser el 1784, i ho va fer el polític nord-americà Benjamin Franklin, pare fundador dels EUA, quan era ambaixador a França. En aquella època l’objectiu era estalviar espelmes durant la nit. Actualment, es fa per raons d’estalvi d’energia i consum, per aprofitar més la llum del dia. Per aquests motius, la mesura es va començar a implantar de forma desigual a partir del 1974, coincidint amb la crisi del petroli.

A la Unió Europea s’aplica com a normativa des del 1981, una regla que s’ha renovat cada quatre anys fins al 2011, quan va entrar en vigor la directiva europea 2000/84, que entre altres coses unifica els dies en què es produeix el canvi horari als països de la UE. Aquests són l’últim diumenge d’octubre per a l’entrada de l’horari d’hivern (fins el 1996 era al setembre) i, per al d’estiu, l’últim diumenge de març.