La Candelera- 2 de febrer

El dia 2 de febrer es el dia de la Candelera, una data significativa dins del calendari festiu ja què està lligada a diferents costums i tradicions. En primer lloc, segons la tradició cristiana, és el dia que commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem, tot just 40 dies després del seu naixement, i la purificació Verge Maria, un ritus que era obligatori en la tradició jueva basat en l’ofrena i benedicció de candeles de cera. Per aquest motiu, es costum celebrar processons amb espelmes que recorden l’anada al temple de la Verge Maria per presentar al seu fill davant els sacerdots.

La data del 2 de febrer també tanca definitivament el cicle festiu del Nadal i, per tant, segons la tradició és el dia en què s’ha de desmuntar el pessebre.

D’altra banda, el segon dia de febrer és la data més primerenca en què es pot escaure l’inici del Carnestoltes, tal i com ens ho assenyala la dita:

“Després de la Candelera, Carnestoltes ve al darrera.”

També el 2 de febrer és el punt mitjà entre l’inici i la fi de l’hivern i tradicionalment s’ha considerat una data per pronosticar la meteorologia.

“Si la Candelera plora, l’hivern és fora;

si la Candelera riu, l’hivern és viu.”

 


Podeu llegir més sobre la festa de la Candelera aquí.