Calendari l’Ermità 2020

Calendari de l’Ermità, tradició i cultura popular per tot l’any

Ja és a la venda a quioscs i llibreries

 

Quins són els consells del pagès per a la sembra i les plantacions a l’hort?

Com veurem la conjunció de Mart amb la Terra i el Sol durant el 2020?

Què ens diu el refranyer sobre l’allargada i escurçament del dia?

Per què i com hem de tenir cura de les abelles?

Quin era el caràcter simbòlic i sagrat del pa?

Quin és l’origen de la Fira de Santa Llúcia?

 

Com cada any, el Calendari de l’Ermità arriba pels volts de la diada de Sant Galderic (16 d’octubre), patró dels pagesos catalans.

Eclipsis, efemèrides, fires i festes majors, consells pel conreu de l’hort i el jardí, el sant del dia, les fruites i hortalisses de cada estació, curiositats sobre astronomia, dites i refranys, costums i tradicions,… tot això i més ho trobarem al tradicional Calendari de l’Ermità, una guia de cultura popular i tradicional per tot l’any, que en l’edició 2020 arriba renovada i amb més continguts que mai.

> El senyor Marcel·lí Virgili, col·laborador del Calendari de l’Ermità

El popular senyor Marcel·lí Virgili, molt conegut per la seva participació al programa radiofònic “Versió Rac1”, és col·laborador del Calendari de l’Ermità amb “El racó de rumiar”, un espai on ens parla d’antigues costums i tradicions catalanes, sàvies i profitoses. Enguany el senyor Virgili ha recuperat una pila de refranys referits a com s’allarga i s’escurça el dia al llarg de tot l’any.

> Continguts dedicats a l’hort i el camp i com a novetat també a l’apicultura

Un dels principals continguts del Calendari l’Ermità són les recomanacions per al conreu de l’hort i el jardí a través del Calendari de l’Hortolà, on el caputxí Fra Valentí Serra, gran coneixedor de la matèria, presenta una selecció de consells pràctics i ecològics que ens ajudaran en el bon conreu i aprofitament dels horts.

 

A Un jardí al teu balcó, també trobarem recomanacions per a la plantació de flors, plantes aromàtiques i remeieres als nostres balcons.

> Com a novetat, enguany s’incorpora el Calendari de l’apicultor per a tots aquells interessats en el conreu de les abelles.

> En la secció “Curiositats astronòmiques”, el divulgador científic i astrònom de l’Observatori Fabra, Antonio Bernal, ens explica l’interès d’observar Mart durant el 2020 donat el seu apropament a la Terra.

> El Calendari l’Ermità 2020 també inclou interessants articles de l’antropòleg Jacint Torrents (“Grans devoradors de pa. Homes i déus”) i l’historiador Jordi Montlló (“La Fira de Nadal. Com si em diguéssis Llúcia”) així com un recull de dites per Víctor Pàmies.

Calendari dels nens i les nenes

De manera gratuïta, el Calendari l’Ermità també inclou el Calendari dels nens i les nenes, un divertit desplegable sobre el cicle festiu de l’any adreçat als més petits, amb observacions sobre el camp, la natura i l’astronomia.

 


El Calendari l’Ermità és a la venda a quioscs i llibreries d’arreu de Catalunya i Andorra