El caganer
no és una figura catalana

El contrapunt lúdic del pessebre

El caganer és una de les figures més entranyables i populars del pessebre català, que dona un contrapunt lúdic i divertit a la representació del misteri del Nadal. Però sabieu que no és una figura exclusiva del nostre pessebre? Tal i com ens explica Amadeu Carbó a Celebrem el Nadal, de caganers en podem trobar a pessebres de Múrcia, Portugal o Nàpols, on són coneguts com “cagones”, “cagoes” i “cacone” o “pastore che caca”.

Tot sembla indicar que el caganer va introduir-se en el pessebre cap a finals del segle XVII o principis del segle XVIII, però no era una imatge de nova creació ja que el trobem representat a les antigues rajoles dels oficis.

Actualment, el caganer és una de les figures més solicitades a les fires de Nadal, que molts esperen amb candeletes. I és que cada any, els figuraires recreen en el caganer personatges d’actualitat, com jugadors de futbol, polítics, actors, cantants, etc., un costum que ha convertit el personatge en objecte de col·leccionisme. Tanta admiració desperta la figura a Catalunya que existeix l’associació Amics del Caganer, que té cura de la seva recerca i la divulgació, organitzant exposicions, fent publicacions, etc. 

Independentment de la seva procedència, el que no podem negar és que el caganer és una de les figures més entranyables del pessebre català i que amb els anys hem incorporat a l’imaginari nadalenc com a nostra.

👉 Per saber més curiositats sobre el Nadal, us recomanem l’entrevista que Cugat Ràdio li va fer a l’Amadeu Carbó el passat 21 de desembre.

21/12/2020 CUGAT.CAT RÀDIO (Connectats 17h)