Amadeu Carbó ens descobreix la festa del Corpus

Un relat amè i interessant amb què descobrirem els orígens i el recorregut històric d’una de les parts més significatives del patrimoni festiu català

A CORPUS. La festa de les festes (Col·lecció Ermità núm. 10) el folklorista Amadeu Carbó ens explica, de forma molt clara i divulgativa, el perquè, el significat i l’origen de la que està considerada “la festa de les festes”: la processó de Corpus.

L’ou com balla, les catifes de flors, les enramades, els gegants, l’àliga, el drac, els diables, els cavallets cotoners… tots els elements i expressions que participen de les nostres festes populars actuals tenen una part molt important dels seus orígens en la festa del Corpus, que l’any 2020 celebra 700 anys d’història a Barcelona. Un esdeveniment solemne i espectacular que va ser instituït al segle XIV com a exaltació pública de l’eucaristia i que va traspassar el seu significat religiós per convertir-se en la gran festa del poble.

A partir d’un protocol molt ben definit, a la processó de Corpus hi participaven tots els estaments socials: reis, bisbes, sacerdots, frares i escolanets, representants dels gremis, músics, militars, orfes… acompanyats de representacions i entremesos, tot presidit per la Custòdia entronitzada. Un model processional que va perdurar convertit en referent dels seguicis populars de festa major.

Prologat per Antoni Serés, reconegut expert en cultura popular, CORPUS està estructurat en breus capítols que fan un recorregut cronològic per les diferents etapes que la festa ha viscut al llarg dels segles, des dels seus inicis al segle XIV i el seu consolidament, fins a la desaparició a partir del 1979 i la seva recuperació l’any 1992.

Seguint la línia pròpia de la Col·lecció l’Ermità, CORPUS presenta una acurada selecció d’il·lustracions així com nombroses dites i refranys repartides pels diferents capítols. El llibre es complementa per un glossari i un recull de textos històrics que ens donaran una visió més completa.

Amadeu Carbó i Martorell

És folklorista i escriptor, dinamitzador cultural i activista en el món festiu des de diversos àmbits. És autor de diversos llibres de temàtica relacionada amb festes i tradicions. Ha estat membre del consell de redacció de la revista Gegants, coordinador de l’Any Amades 2009 i 2015, membre del Consell de Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i membre de la comissió de seguiment dels protocols festius de la ciutat de Barcelona. És codirector del programa “Fes ta Festa” (abans a Ràdio 4, ara a www.festafesta.net), és membre de l’Associació Cultural Joan Amades, membre del Consell de Cultura de Barcelona i del seu comitè executiu i fa les funcions de coordinador de l’inventari del patrimoni immaterial de la Catedral de Barcelona.


CORPUS. La festa de les festes compta amb el PATROCINI de l’Arquebisbat de Barcelona i i la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


Desè títol de la Col.lecció l’Ermità 

Corpus. La festa de les festes forma part de la Col·lecció l’Ermità, impulsada el 2015 per Edicions Morera amb l’objectiu d’acostar al lector temes relatius a la cultura popular i tradicional, astronòmica o agrària a través de quaderns i petits llibres monogràfics, pràctics i de fàcil lectura. Els títols publicats fins ara són “Cuinar en temps de crisi” (2015, 2 edicions), “Celebrem el Nadal” (2016), “Tornar als remeis de sempre”(2017, 3 edicions), “Quina morra!” (2018), “Fins aquí hem arribat” (2018), “El llibre de la mel” (2019) , “Llegim l’Univers” (2019) i “Pa de flequer” (2019). Una col·lecció de factura senzilla, sobre temes populars i a un preu molt econòmic.


A la venda a llibreries d’arreu de Catalunya