Els albercocs són antioxidants

Fruita digestiva i antioxidant

  

L’albercoc (llat., Prunus armenicana; cast., albaricoque) hom pot qualificar-lo com la fruita estiuenca per excel·lència. La seva mida és més aviat petita i gaudeix d’un tacte molt delicat amb un gust lleugerament àcid al paladar, especialment la variant anomenat “de galta roja” que són uns albercoquers d’aspecte força robust, força estesos a la Península Ibèrica.

El pinyol de l’albercoc “galta roja” conté un oli força semblant al de l’ametlla amarga, i és molt estimat en els obradors de rebosteria. Aquest oli també s’usa com a condiment en diferents preparats culinaris i, també, en la cosmètica femenina com a suavitzant de la pell i per tal de donar més elasticitat al teixit cutani.

Pel que fa a les propietats nutritives de l’albercoc, cal assenyalar que té una aportació energètica més aviat baixa, amb poc hidrats de carboni, i gaudeix d’una gran quantitat de fibra que afavoreix molt el trànsit intestinal i actua com a un laxant fi, gens agressiu. D’altra banda, l’albercoc és una font de vitamina A i C i és alhora un poderós antioxidant que aporta notables beneficis a la pell, al cabell, a les mucoses i als ossos. També és una fruita molt agraciada en potassi, un element molt necessari per al funcionament del sistema muscular.

En els confitats de tradició rural i monàstica, se solien deshidratar els albercocs a través d’ un procés d’assecatge al sol; d’aquests albercocs assecats se’n diuen orellanes i s’usen en alguns guisats i farcits. Amb aquest procés d’assecat, tanmateix, s’altera la composició dels albercocs i malgrat es mantinguin els nivells de greixos s’augmenten, notablement, les calories.

Fra Valentí Serra,

religiós caputxí i col·laborador del Calendari de l’Ermità dels Pirineus

 


El conreu de l’hort i les hortalisses i fruites de temporada al Calendari de l’Ermità

Un dels principals continguts del tradicional Calendari de l’Ermità són les recomanacions mensuals per al conreu de l’hort que presenta Fra Valenti Serra. Es tracta del Calendari de l’Hortolà, un apartat amb una selecció de consells pràctics i ecològics que ens ajudaran en el bon conreu i aprofitament dels horts. També s’inclouen recomanacions per a l’hort urbà.