Fruita digestiva i antioxidant
L’albercoc (llat., Prunus armenicana; cast., albaricoque) hom pot qualificar-lo com la fruita estiuenca per excel·lència. La seva mida és més aviat petita i gaudeix d’un tacte molt delicat amb un gust lleugerament àcid al paladar, especialment la variant anomenat “de galta roja” que són uns albercoquers d’aspecte força robust, força estesos a la Península Ibèrica.
El pinyol de l’albercoc “galta roja” conté un oli força semblant al de l’ametlla amarga, i és molt estimat en els obradors de rebosteria. Aquest oli també s’usa com a condiment en diferents preparats culinaris i, també, en la cosmètica femenina com a suavitzant de la pell i per tal de donar més elasticitat al teixit cutani.
Pel que fa a les propietats nutritives de l’albercoc, cal assenyalar que té una aportació energètica més aviat baixa, amb poc hidrats de carboni, i gaudeix d’una gran quantitat de fibra que afavoreix molt el trànsit intestinal i actua com a un laxant fi, gens agressiu. D’altra banda, l’albercoc és una font de vitamina A i C i és alhora un poderós antioxidant que aporta notables beneficis a la pell, al cabell, a les mucoses i als ossos. També és una fruita molt agraciada en potassi, un element molt necessari per al funcionament del sistema muscular.
En els confitats de tradició rural i monàstica, se solien deshidratar els albercocs a través d’ un procés d’assecatge al sol; d’aquests albercocs assecats se’n diuen orellanes i s’usen en alguns guisats i farcits. Amb aquest procés d’assecat, tanmateix, s’altera la composició dels albercocs i malgrat es mantinguin els nivells de greixos s’augmenten, notablement, les calories.
Fra Valentí Serra,
religiós caputxí i col·laborador del Calendari de l’Ermità dels Pirineus