6 de setembre,
Concurs de gossos d’atura

53è. Concurs Internacional de gossos d’atura

a Ribes de Freser

Concurs gos d'atura a Ribes de Freser 2Concurs gos d'atura a Ribes de Freser 1 

El proper diumenge 6 de setembre es durà a terme el 53è. Concurs Internacional de Gossos d’Atura a Ribes de Freser. Es presenta el treball dels gossos dels pastors amb ovelles i amb petites proves per donar espectacle i demostrar l’entrenament i instint de cada binomi.

El Concurs d’habilitat amb gos d’atura de Ribes de Freser és pioner en el mapa català. L’any 1948 es va realitzar el primer concurs  impulsat pel Gremi de Ramaders i per l’Ajuntament de Ribes de Freser. El jurat va estar format pel veterinari i principal organitzador del concurs, el Sr. Agustín Franco, el Sr. Clemente Creuet, tractant de bestiar i el Sr. Joaquim Gassó. En aquest primer concurs no hi havia puntuacions establertes i el jurat es va guiar per apreciacions objectives i la consecució o no dels exercicis obligatoris exigits als gossos. El concurs va tenir continuïtat al llarg dels següents anys fins que van sorgir problemes de finançament que van obligar a aturar-lo.

L’any 1955, gràcies a Valentí Perpinyà, el concurs ves va exportar al País Basc, a Oñate (Guipúzscoa), on s’ha seguit celebrant d’ençà. L’any 1962, Castellar de N’Hug va organitzar el seu primer concurs, durant la suspensió dels concursos de Ribes de Freser fins l’any 1971 en que llavors, aquesta darrera población, va reemprendre la celebració dels concursos fins a dia d’avui. L’any 1985 es va fer el primer concurs a Osseja (França), i posteriorment, l’any 1989,  Canillo (Andorra) organitza el seu primer concurs. L’any 1987 es comença a celebrar a Llavorsí (Lleida). L’any 1988 es va fer el primer concurs a Prades (Tarragona) i aquest mateix any es van signar els estatuts per constituïr la Federació de Concursos de Gossos d’Atura dels Països Catalans que organitzen el Campionat dels Països Catalans en el que participen pastors i gossos de diverses procedències.

+ informació:

Història dels concursos de gos d’atura

Ajuntament de Ribes de Freser