FESTIVITAS BESTIARUM
la gran festa del bestiari
Tortosa, 27 novembre

Tortosa acollirà el Festivitas Bestiarum, la gran festa del bestiari festiu i popular

El Festivitas Bestiarum és un acte que se celebra des del 2014 i que l’Agrupació de Bestiari organitza per celebrar el Dia Europeu del Bestiari Festiu (24 de novembre). L’esdeveniment es fa el cap de setmana més pròxim a aquesta data i en cada edició s’escull la ciutat designada Capital de la Cultura Catalana, en el cas d’enguany, Tortosa.

PREMIS BEST 2021
En el marc del Festivitas Bestiarum té lloc la gala d’entrega dels Premis Best. Uns premis que tenen la voluntat de donar un reconeixement a personalitats, entitats i empreses per la tasca que realitzen en favor del món del bestiari festiu i la cultura popular. Hi ha dos tipus de reconeixements. Per un cantó s’entreguen guardons tenint en compte la tasca que duen a terme diferents actors de la societat, i que es divideixen en quatre categories (personatge públic, associacionisme cultural, iniciativa o mitjà de comunicació i iniciativa empresarial). Per l’altre, es fa un reconeixement als tres millors projectes que han realitzat les entitats federades a l’Agrupació del Bestiari durant l’últim any.

La gala dels Premis BEST 2021 serà conduïda per la guionista i humorista Elisenda Carod i comptarà amb connexions en directe des de diferents punts de Catalunya. Des del Vendrell fins a Igualada, passant pel Quarto dels gegants de Solsona, podrem veure una mostra de la gran diversitat del bestiari català. La gala començarà en directe a les 20h a la sala d’actes del Museu de Tortosa. També es podrà seguir en directe a través del  canal You Tube de l’Agrupació del Bestiari

Durant la gala es retrà homenatge a Jaume Múria, qui va ser membre fundador de l’Agrupació del Bestiari amb més de 20 anys de dedicació al món del bestiari festiu. També es descobrirà qui serà l’ambaixadora o ambaixador del Bestiari Festiu 2022. Aquest és un càrrec simbòlic i no retribuït, que cada any recau en una persona coneguda o influent, i pretén contribuir a la divulgació del món del bestiari festiu i la promoció del Dia Europeu del Bestiari Festiu. Han estat ambaixadors: Jordi Margarit (periodista, 2015), Rita Marzoa (periodista, 2016), Tomàs Molina (meteoròleg, 2017), Empar Moliner (escriptora i periodista, 2018), Mònica Usart (física i meteoròloga, 2019), Martí Oliveras (meteoròleg, 2020) i Marc Ribas (cuiner, 2021).

Calendari d’activitats a Tortosa amb motiu del FESTIVITAS BESTIARUM

Coincidint amb els Premis BEST, la ciutat amfitriona organitza un seguit d’esdeveniments que fan de la celebració un acte de festa i reconeixement, també al carrer, del bestiari festiu. En aquesta ocasió a Tortosa, els actes compartiran espai i temps amb la celebració de la 15a edició del Cucafera Folk, i és per això que els actes organitzats s’inicien una setmana abans.

Dissabte 20/11/2021
17h: Plantada de bèsties a la plaça de la Catedral
20h: Bèsties de foc al museu per rebre visites de xiquets i xiquetes dels col•legis durant la setmana.

Setmana 22 -27 de novembre. Exposició de les bèsties de foc als porxos del Museu de Tortosa. En els horaris propis del Museu.

Divendres 26/11/2021
19.30h Taula rodona, els correfocs amb bestiari festiu, popular i de foc.
Participants a la taula rodona un membre de l’Agrupació de Bestiari, un de la Colla de Diables de l’Arboç i un representant d’una colla local.

Dissabte 27/11/2021- Dia del VIII FESTIVITAS BESTIARUM

11:00h | Desfilada de dracs i bèsties al so de les dolçaines i timbals de les colles locals
12:00h | Plaça de l’Ajuntament: Plantada de dracs i bèsties i exhibició de ritmes

12.30h | Presentació del llibre “Retrobestiari” a la biblioteca Marcel·lí Domingo.
17:30h | Plaça de l’Ajuntament: Concurs i exhibició d’enceses. Els dracs i bèsties expulsen foc, amb un espectacle pirotècnic de llums i colors
20:00h | Museu de Tortosa: VIII Festivitas Bestiarum. Gala d’entrega dels Premis BEST de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya

Presentació del llibre ‘Retrobestiari’

Després de la primera presentació a Barcelona del passat 20 de novembre, Tortosa acollirà la segona de les presentacions de Retrobestiar(Edicions Morera, 2021), un recorregut per quatre dècades del bestiari festiu a Catalunya, des de finals dels anys 70, els primers de la revifalla de les festes al carrer amb els primers ajuntaments democràtics, fins a l’actualitat.

La presentació tindrà lloc el mateix dissabte 27 de novembre a les 12.30h  a la biblioteca Marcel·lí Domingo.

 


Més informació a Festivitats Bestiarum