Santa Llúcia
13 de desembre

Santa Llúcia i les fires de Nadal

“De santa Llúcia a Nadal, tretze dies per igual”

 

La festivitat de Santa Llúcia se celebra el 13 de desembre, suposada data del martiri de la santa, i que en el calendari julià coincidia amb el solstici d’hivern. Coincidint amb la festivitat de Santa Llúcia se celebra a Barcelona la Fira de Nadal, situada davant de la Catedral, i altres activitats de cultura popular.

Qui va ser Santa Llúcia?

Llúcia de Siracusa, coneguda com Santa Llúcia, va viure a finals del segle II a la ciutat de Siracusa, a l’illa de Sicília. Va morir màrtir l’any 303 durant les persecusions als cristians de l’emperador Dioclecià. La jove havia estat compromesa amb un home pagà, a qui va rebutjar després de decidir que es volia consagrar a Déu i viure en castedat. El pretendent la va denunciar com a cristiana davant un tribunal romà, que la va sotmetre a un judici amb la intenció que renunciés a la seva fe per reconéixer a l’emperador com l’únic Déu. Davant la seva negativa, va ser martiritzada i finalment decapitada. La seva veneració es va escampar ràpidament, i al segle VI l’Església la va canonitzar.

Segons explica la llegenda, durant el seu martiri va perdre els dos ulls i tot i així continúa veient. Per aquest motiu, Santa Llúcia és considerada protectora de la vista i santa patrona dels cecs i de molts oficis en què la vista és un requeriment important com les modistes, els electricistes, els xòfers, els afiladors o els escriptors. Al voltant de la seva figura s’han originat expressions populars com “Que Santa Llúcia et conservi la vista”. També és santa patrona dels pobres, dels cecs, dels nens malalts i dels camperols.

La Fira de Santa Llúcia de Barcelona

Una de les fires amb més tradició és la Fira de Santa Llúcia de Barcelona, que s’instal.la davant de la plaça de la Catedral i on es poden trobar tot tipus de figures de pessebre, avets i elements nadalencs. De fet se la considera la fira de Nadal més antiga de Catalunya. La primera referència documentada d’aquesta Fira ens la proporciona Rafel d’Amat Cortada, el Baró de Maldà, en la seva crònica Calaix de sastre de l’any 1786.

Enguany, la fira estarà oberta del  27 de novembre al 23 de desembre, però degut a les circumstàncies de prevenció de la Covid 19, només comptarà amb 121 parades, menys meitat de les habituals. Durant la fira se celebraran diferents activitats, com el Tió Gegant i la visita de la tradicional Carassa de Nadal de Barcelona.

Al costat mateix de la Fira de Santa Llúcia, es pot visitar el pessebre tradicional del Museu Frederic Marès (Plaça de Sant Iu número 5), que enguany proposa un muntatge d’estil tradicional, obra de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, que evoca el paisatge d’una vila costanera de la vora del Mediterrani, un escenari per reflexionar sobre les migracions, plenament vigents des de fa dos mil anys. Es podrà visitar del 28 de novembre al 2 de febrer de 2021, de dimarts a dissabte de 10 a 19 hores i els diumenges i festius d’11 a 20 hores; dilluns tancat. Donat que l’aforament serà limitat, caldrà reservar entrada prèviament.

Més informació: Fira de Santa Llúcia de Barcelona