Canvi d’hora
diumenge 29 març

Els rellotges s’hauran d’avançar una hora 

El canvi s’ha de fer la matinada de diumenge 29,

quan a les 2h els rellotges s’hauran d’avançar a les 3h

Com és habitual, el darrer diumenge de març, en aquest cas el diumenge 29, es produirà el canvi a l’horari d’estiu, que ens fa guanyar una hora més de llum diürna. Així, durant la matinada del dissabte 28 a diumenge 29, haurem d’avançar una hora els rellotges, concretament a les 2 de la matinada s’haurà d’avançar una hora perquè siguin les 3h.

Enguany, amb la situació de confinament que vivim a causa de la pandèmia del Covid 19, aquest canvi d’hora ens pot beneficiar ja que tindrem una mica més temps de claror a casa durant la tarda. Aquells que tinguin una espai a l’exterior o una terrassa, també ho agrairan.

 

 

Per què canviem l’hora? Fins quan ho farem?

L’objectiu del canvi d’horari, tant d’estiu com d’hivern, és estalviar energia, ja que l’hora s’adapta al cicle de la llum solar. D’aquesta manera, es produeix un petit estalvi econòmic pel menor consum d’electricitat. Es busca que les hores de llum s’ajustin a l’horari laboral més comú.

La mesura del canvi d’hora es va adoptar per primera vegada durant la Primera Guerra Mundial, quan alguns dels estats implicats en el conflicte ho van fer amb la finalitat d’estalviar carbó i també per augmentar la productivitat de les fàbriques ja que amb més llum podien estar obertes una hora més. La mesura es va començar a implantar de forma desigual a partir del 1974, coincidint amb la crisi del petroli. Actualment, es fa per raons d’estalvi d’energia i consum, per aprofitar més la llum del dia.

A la Unió Europea s’aplica com a normativa des del 1981, una regla que s’ha renovat cada quatre anys fins al 2011, quan va entrar en vigor la directiva europea 2000/84, que entre altres coses unifica els dies en què es produeix el canvi horari als països de la UE. Aquests són l’últim diumenge d’octubre per a l’entrada de l’horari d’hivern (fins el 1996 era al setembre) i, per al d’estiu, l’últim diumenge de març.

El 2018 el canvi d’horari va suscitar un important debat entre partidaris i detractors. La Comissió Europea, capitanejada per Jean-Claude Juncker, va posar el tema sobre la taula i va organitzar una consulta ciutadana. Els resultats reflexaren que el 83% dels votants (d’un total de 4,6 milions d’europeus) estava a favor de suprimir aquesta norma. Amb aquests resultats, semblava que el 2019 seria l’últim any en què s’hauria de fer el canvi horari, però l’Eurocambra va decidir posposar la seva eliminació fins a l’any 2021, degut a la falta d’acord de la comissió encarregada d’estudiar els beneficis o perjudis que implica. També per donar més temps als governs per acabar de decidir amb quin horari opten finalment, si amb el d’hivern o d’estiu.

 

Per saber més sobre la mesura del temps, l’aparició dels rellotges o els fusos horaris us recomanem el llibre “Llegim l’Univers” (Col·lecció l’Ermità núm. 8), breus lliçons d’astronomia a càrrec de l’astrònom i divulgador científic Antonio Bernal.