13 d’octubre,
Tria de mulats d’Espinavell

Foto capçalera: J.Guillamet.

Tria de Mulats  d’Espinavell a Molló

 

Cavalls 1
Foto: J. Guillamet

El dia dimarts 13 d’octubre, diada de Sant Eduard, es celebra a Espinavell , poble del municipi de Molló (Ripollès), la fira ramadera d’arrel tradicional La Tria de Mulats d’Espinavell.

És una fira de bestiar equí, d’enorme importància per tota la Vall de Camprodon i la comarca del Ripollès. Els orígens de la fira són incerts, ja que en un principi era només una trobada entre els ramaders de Molló i els compradors, que negociaven amb els anteriors a fi de comprar-los el bestiar. La festa comença amb la baixada de forma natural i directa, dels caps de bestiar fins a Les Planes d’Espinavell, on té lloc la fira. Aquest bestiar però, ha passat tot l’estiu a la muntanya, i la Tria suposa el final de la temporada que aquests passen fora del municipi de Molló.  A finals de juny, per Sant Joan, els ramaders de Molló fan la transhumància del bestiar equí i boví, des del nucli de Molló i fins a la muntanya de Rojà (pròxim al massís del Canigó, a la comarca del Conflent), on aquests conserven els drets de pastura, reconeguts per les Actes del Tractat dels Pirineus (1659).

El bestiar passa els mesos de juliol, agost i setembre en aquesta muntanya nord-catalana, vigilats pel Cisco del Carol, un veí de Molló de més de vuitanta anys, que segueix la tradició de custodiar el bestiar durant els mesos d’estiu. Aquest passa els tres mesos en un refugi situat a la mateixa muntanya de Rojà, completament sol, i vigila i es preocupa del bestiar que els ramaders de Molló hi han deixat. A finals de setembre, per Sant Miquel, els propietaris del bestiar retornen a Rojà, per recollir les eugues i cavalls que hi han passat l’estiu. La transhumància des de Rojà acaba altra vegada fins a Molló. És en aquest moment, quan els ramaders porten el bestiar a les proximitats del Costabona, molt a prop d’Espinavell, on esperaran fins el dia 13 d’octubre per portar-los a la fira.

Programa dimarts, 13 d’octubre

A les 10 hores, es fa la baixada del bestiar, és a dir, els ramaders acompanyen el bestiar equí fins a les Planes d’Espinavell.

A les 13 hores es fa el lliurament de premis als millors exemplars (categories semental, parella (euga i pollí), pollina i escamot).

A partir de les 13 hores es fa la tria de mulats: es fan els tractes de compravenda de mulats o pollins entre compradors i ramaders. La Tria de Mulats al·ludeix a la separació de les cries de les seves mares. Finalment, les eugues i els cavalls, separats ja de les seves cries, retornen a l’entorn de la muntanya del Costabona, on esperaran les primeres neus perquè els propietaris els traslladin als respectius masos.

Durant tot el dia es fa la fira comercial amb venda de productes artesanals.

 

 

més informació: Ajuntament de Molló