Festa Calçotada a Valls
25 i 26 gener

La calçotada més popular

Valls, 25 i 26 de gener de 2020

 

Un any més Valls celebrarà la GRAN FESTA DE LA CALÇOTADA, una diada festiva, popular i promocional entorn del calçot, que impregna els carrers i places de Valls d’un marcat tipisme i animació. La jornada comptarà amb un variat programa d’actes tradicionals, festius i concursos relacionats amb el calçot: demostracions de coure calçots a la graella, concursos de cultivadors de calçots, d’elaboració de salsa de la calçotada i de menjar calçots i altres degustacions.

A Valls, ciutat d’origen de la calçotada, fa més de cent anys que es fan calçotades. Des de finals del segle XIX, la tradició calçotaire ha anat passant de generació en generació, motiu pel qual Valls és coneguda com la capital del calçot. La calçotada, un àpat basat en el calçot, la seva salsa i els seus complements, mou cada temporada riuades de gent entre els mesos de novembre i abril, i constata l’arrelament d’aquest fet gastronòmic tan típic i popular a casa nostra.

Activitats de la Festa de la Calçotada 

  • Mercat de la calçotada
  • Demostracions de com s’han de coure els calçots.
  • 29è Concurs de Salsa de Calçots i demostracions de l’elaboració de la salsa.
  • 33è Concurs de Cultivadors de Calçots
  • 35è Concurs de menjar calçots. Per veure qui menja més calçots en un temps determinat.
  • Mostra de dances del seguici popular de Valls: ball de bastons, de pastorets, de gitanes, Xiquets de Valls, etc.

Degustació Popular de la Calçotada

Els amants dels calçots i els visitants novells podran participar d’aquesta degustació popular, que inclou 12 calçots, la salsa, l’imprescindible pitet i la beguda. És necessari adquirir un tiquet en els llocs indicats per l’organització. També hi haurà, a les places de l’Oli i de la Zeta, graelles preparades per a les persones que vulguin coure carn, llonganissa, botifarra de Valls… La plaça de l’Oli estarà ambientada amb parades i elements al·legòrics a la Calçotada. A les places de l’Oli, dels Alls, de les Garrofes i de la Zeta i al carrer Sant Pere (davant de la Biblioteca Carles Cardó) hi haurà servei de taules per a la degustació. Es vendran manats de calçots tendres.

La Festa de la Calçotada està organitzada per l’Ajuntament de Valls i la Cambra de Comerç de Valls.

👉  Web amb tota la informació sobre la Festa de la Calçotada de Valls

– Si voleu conèixer les propietats nutritives dels calçots us recomanem l’article de Fra Valentí Serra “Els ceballots i els calçots”.

 


Curiositats sobre la història i la tradició de les calçotades de Valls

– El calçot va ser descobert per un solitari ciutadà vallenc anomenat Benaiges, de finals del segle XIX conegut amb el sobrenom de “Xat de Benaiges” qui començà a coure a la brasa els grills tendres nascuts de la ceba vella conreats especialment per a ésser cuits a la flama, i que també fou ell qui s’enginyà l’amaniment o la salsa que, amb algunes variants, avui mengem.
– És a partir de les primeres dècades del segle XX la calçotada es convertí en una menjada habitual de moltes famílies vallenques durant els dies festius. Les arrels del gran impuls experimentat per la calçotada arreu del país podem datar-les a mitjans de segle quan la Penya Artística de l’Olla feia les seves cèlebres calçotades i hi convidava personalitats del món artístic i cultural barceloní, les quals ajudaren a divulgar-les.
– L’any 1995 la Generalitat de Catalunya va concedir la denominació de qualitat “Calçot de Valls” i l’any 1996 es va constituir el Consell Regulador, actualment indicació geogràfica protegida IGP “Calçot de Valls”. L’àmbit geogràfic d’aquesta denominació comprèn les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès.