Comença la tardor
22 de setembre

“A la tardor, ni fred ni calor”

Dimecres 22 de setembre, a les 21.21 hores, comença la tardor, que durarà 89 dies i 20 hores i finalitzarà just abans de Nadal, el 21 de desembre, quan entrem a l’hivern.

La tardor és una estació de temps variable i acostuma a ser la més plujosa de l’any. És un dels millors moments per gaudir de la natura i el paisatge i per practicar el senderisme.

La tardor és temps de verdures, llegums i fruita seca i d’anar a buscar bolets. Uns aliments rics en vitamines i minerals que ens ajudaran a afrontar millor els canvis de temperatura i sobretot el fred, augmentant les nostres defenses naturals. Verdures com la col o el bròcoli, ens aporten grans dosis d’antioxidants; la carbassa i la pastanaga són ideals per preparar sopes i cremes, ara que és quan són més dolces. Els llegums ens aporten proteïnes; i el moniato i les castanyes són molt energètics i baixos en greixos, afavorint l’augment del colesterol bo. Les fruites per excel·lència de la tardor són el caqui, la magrana, la poma, … També comença la temporada de cítrics, al principi una mica àcids però que aniran endolcint a mesura que avanci el fred.

Canvi a l’horari d’hivern

L’inici de la tardor és l’època de l’any en què la longitud del dia s’escurça més ràpidament, una reducció que encara és fa més patent quan es fa el canvi a l’horari d’hivern. Enguany, aquest canvi s’haurà de fer la matinada de diumenge 31 d’octubre, quan a les 3h haurem d’endarrerir els rellotges a les 2h. 

Tal i com indica el Calendari de l’Ermità 2021, durant aquesta estació es produiran dos eclipsis, un de parcial de lluna (19 de novembre) i un altre de sol (4 de desembre) però només el parcial de lluna serà una mica visible a Catalunya.

 


A la tardor us recomanem dos llibres de la Col·lecció l’Ermità:

 

[ezcol_3fifth]

“Tornar als remeis de sempre. Amb les herbes santes”. Remeis de sempre recuperats per fra Valentí Serra.

[/ezcol_3fifth] [ezcol_2fifth_end]

“Llegim l’Univers”, interessants i breus lliçons d’astronomia escrites per l’astrònom i divulgador Antonio Bernal.

[/ezcol_2fifth_end]