Cultiu d’enciams sense terra

 

Cultiu hidropònic d’enciams

 

Les passejades pel camp de Menorca, que aprofito per proveir-me dels excel·lents productes de la terra, em serveixen a la vegada per nodrir-me de la saviesa dels pagesos i el seu coneixement de la natura domesticada: és el cas d’en Jaume Pons Vinent d’Alcaiduset amb els seus formatges i sobrassades, o d’en José d’es Verger de Sant Joan amb els tomàquets, els dolcíssims melons grocs i les síndries ratllades. Però una de les sorpreses d’aquest estiu ha estat topar-me amb en l’Erik Sintes Pons i el seu cultiu hidropònic al seu petit tros de Talatí Vell de Baix (“na Talatina”). Sincerament, és un jove emprenedor que cal conèixer i admirar. El cultiu hidropònic que fa és d’enciams de fulla de roure verda o morada, que cultiva sense terra. Aquest mètode consisteix en fer germinar les llavors en un substrat de fibra de coco i perlita volcànica en un petit hivernacle per, al cap d’un mes, traslladar els plançons en una instal·lació de canals on les arrels tenen només contacte amb l’aigua que circula amb més d’una dotzena de macronutrients i micronutrients (elements minerals) necessaris per fer créixer la planta. En dos mesos, en el reduït espai de 230 metres quadrats cobert amb una tela de xarxa,  aconsegueix una producció de 2.400 unitats d’enciams, molt gustosos i dolços, de fulles ben tendres, llises, netes i de formació ben regular. L’estalvi d’aigua és enorme ja que no s’escola per la terra, representant una bona fórmula de cultiu en zones d’escassos recursos hídrics.

L’Erik Sintes va conèixer el sistema hidropònic a Austràlia, on hi visqué i treballà amb aquests tipus de cultius durant cinc anys. Ara farà un any que va tornar a Menorca amb un contenidor amb tot l’equipament necessari per instal·lar aquest tipus d’explotació. En pocs mesos de feina ha aconseguit ajustar tot el sistema i amb gran entusiasme, dedicant unes hores cada vespre al cultiu dels enciams, ha aconseguit comercialitzar la producció a Menorca a través d’un distribuïdor. Ara el seu objectiu és augmentar suficientment la producció per tenir una feina autònoma totalment rendible.

Aquest jove pagès té una gran sensibilitat pel cultiu sostenible i ecològic que no contradiu per res la pagesia tradicional, que sempre ha domesticat la naturalesa en els cultius de fruites i verdures així com dels animals; ans el contrari, és un pas endavant en el camí per a un futur necessàriament millor. Per tant, cal aplaudir l’emprenedoria de l’Erik i estar amatent a les seves experiències.

Norbert Tomàs

Editor

Publicat al Diari de Menorca, 6/9/2019