TORNAR ALS REMEIS DE SEMPRE – 4a edició

Pocions, ungüents i herbes medicinals

AMB LES HERBES SANTES 

 

 Compra’l online

Tornar als remeis de sempre és un llibre escrit per l’historiador i religiós caputxí Fra Valentí Serra de Manresa, reconegut estudiós de les herbes remeieres i autor de diversos llibres sobre aquesta temàtica, inspirats en la tradició remeiera dels frares caputxins, tan apreciada i reconeguda.

En el cas de “Tornar als remeis de sempre”, l’autor presenta un recull d’antigues fórmules conventuals, la majoria inèdites, que encara avui en dia ens poden ser útils per curar moltes de les malalties més quotidianes.

Sang de Cris o fumària

Les herbes santes
La quarta edició del llibre es presenta revisada i ampliada, ja que inclou un nou apartat dedicat exclusivament a les anomenades “herbes santes”. És el cas de la Barba dels àngels o angèlica; la Flor de Sant Joan o espernallac; l’Herba del canonges o dolceta; l’Herba de Santa Clara o celidònia; l’Herba del Papa o frígola: l’Herba Sagrada o berbena; la Mà de Santa Maria o agripalma; el Ramell de Sant Ponç o maçanella; o la Sang de Crist o fumària. Totes elles plantes pròpies del país amb propietats remeieres i medicinals.

A la resta de capítols, el lector descobrirà un complet repertori de remeis naturals així com la descripció i les propietats curatives de moltes plantes que tenim al nostre abast, com ara el donzell, la tarongina, el safrà, la sajolida o el serpoll. Remeis destinats a prevenir i curar moltes de les malalties més comuns del nostre dia a dia, des d’un refredat, una febre, problemes digestius, un mal de cap o un dolor articular, i d’altres més curiosos com la fórmula “secreta” de l’Elixir de la llarga vida.

El llibre està distribuït en quatre apartats principals:

  • Breu introducció sobre la tradició remeiera dels frares caputxins a Catalunya
  • Les herbes santes – novetat
  • Recull de remeis amb plantes medicinals
  • Recull de receptes
  • Índex de malalties i remeis i un extens glossari

El llibre inclou nombroses il.lustracions de les plantes descrites i incorpora un sistema d’indexació que tant permet buscar per la planta com per la dolença.

 

Col.lecció l’Ermità

Tornar als remeis de sempre és el número 4 de la Col·lecció l’Ermità, impulsada el 2015 per Edicions Morera amb l’objectiu d’acostar al lector temes relatius a la cultura popular i tradicional, astronòmica o agrària a través de quaderns i petits llibres monogràfics, pràctics i de fàcil lectura. Una col·lecció de factura senzilla, sobre temes populars i a un preu molt econòmic.

L’autor

Fra Valentí Serra i Fornell (Manresa, 1959). Religiós caputxí i sacerdot. Membre del consell editorial i redactor del tradicional Calendari L’Ermità. Des de la seva condició d’historiador i arxiver ha publicat nombrosos articles sobre la projecció pastoral i cultural dels frares caputxins a Catalunya. A la vegada, investiga aspectes inèdits sobre l’aportació franciscana a la cultura popular com ara el pessebrisme i les tradicions religioses, la dieta i la cuina conventual, les herbes remeieres i la terapèutica popular, l’agricultura monàstica i la jardineria, publicant diversos títols sobre aquests tems. L’any 2015 encetà la Col·lecció l’Ermità amb el quadern Cuinar en temps de crisi (2 edicions), al que segueixen Tornar als remeis de sempre (4 edicions) i El llibre de la mel.


La Col·lecció l’Ermità és a la venda

a llibreries de tot Catalunya, Balears i Andorra