L’única “superlluna” del 2017

El proper diumenge 3 de desembre es podrà observar l’única “superlluna” d’aquest any, és a dir, la lluna plena més gran de 2017. Serà a les 16:47 hores de la tarda, moment en què el nostre satèlit estarà a una distància d’uns 357.000 quilòmetres de la Terra (de centre a centre).

Però què significa exactament el fenòmem de la “superlluna”?  Cada 29 dies aproximadament, la Lluna completa el seu cicle orbital al voltant de la Terra. Donat que la seva òrbita no és circular sinó elíptica, la distància entre la Lluna i la Terra canvia al llarg del cicle. Mentre que en el punt més llunyà pot situar-se a uns 400.000 km (apogeu lunar) en el seu punt més proper està a uns 357.000 km. Aquest moment és el que es coneix com perigeu.

Quan el perigeu coincideix amb la Lluna plena es dóna el fenòmen de l’anomenada “superlluna”: la Lluna, totalment il.luminada pel Sol i en la seva màxima aproximació a la Terra, es mostra més gran i brillant del que és habitual.

 

Recordar que el novembre de 2016 es va poder observar la Lluna plena més grossa en gairebé setanta anys, quan l’òrbita el·líptica del satèl·lit es va acostar a la Terra 356.512 km, cosa que no passava d’ençà el 1948. Tot i que el fenomen de la superlluna es pot observar cada any, no es tornarà a repetir amb aquesta magnitud fins el 24 de novembre del 2034.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà