La setmana dels barbuts

La setmana més freda de l’any

La Setmana dels Barbuts és la que celebra les festivitats de Sant Pau Ermità i Sant Maure (ambós celebrats el 15 de gener) i Sant Antoni, abat (17 de gener). La seva denominació prové del fet que aquests tres sants són representats a la imatgeria popular i litúrgica amb llargues i frondoses barbes.

La Setmana dels Barbuts ha estat considerada tradicionalment com la setmana més freda de l’hivern i de tot l’any, ja que acostuma a coincidir amb temperatures molt baixes acompanyades de nevades i fortes glaçades. Recordem que el 2021 va estar precedida per la borrasca “Filomena”, amb nevades i registres de temperatures sota cero que van arribar als -34ºC al Pirineu, superant el rècord històric dels -31,4ºC registrats també al Pirineu lleidetà el 1956.

Del fred intens i les seves consequenciències en parlen diverses dites populars referides a la Setmana dels barbuts.

“La setmana dels barbuts, setmana d’esternuts”
“Per la setmana dels barbuts governen els tres germans: tos, moquina i amagamans”
“Per Sant Antoni, fa un fred del dimoni”
Gelades per Sant Antoni, ruixades per sant Llorenç” 
“Quan venen els tres barbuts, venen els freds cascarruts”

La Setmana dels Barbuts ve acompanyada de diferents festes i celebracions, la més coneguda i popular la dels “Tres Tombs”, que se celebra a diferents poblacions al voltant del 17 de gener, festivitat de Sant Antoni, abat,. Aquest sant és molt popular a Catalunya ja que és el patró dels ramaders i dels animals domèstics que conviuen amb l’home, especialment dels animals de peu rodó (ases, mules i cavalls). D’aquí que també sigui conegut popularment com “Sant Antoni del porquet” o “Sant Antoni dels ases”. És així com l’ementada festa dels “Tres Tombs” consisteix en la desfilada i benedicció dels animals, que han donar tres voltes a pels carrers de l’interior de la seva vila o ciutat.

⭕ Dibuix de Xavi Malet referit a la Setmana del barbuts pel “Calendari dels nens i les nenes”, un desplegable infantil inclòs al Calendari l’Ermità de cada any.