Arriba la Quaresma
i el “Serra la Vella” de Mataró

Foto: Ajuntament de Mataró

Una festa popular adreçada als infants

Acabat el Carnestoltes  arriba la 𝗩𝗲𝗹𝗹𝗮 𝗤𝘂𝗮𝗿𝗲𝘀𝗺𝗮, que simbolitza el temps quaresmal que va de Dimecres de Cendra fins a Setmana Santa. Un periode en què s’havia de seguir una dieta més austera, evitant menjar carn. D’aquí que la Vella Quaresma porti el seu cistell carregat de verdures i molt bacallà tal com recullen aquests versos:

“Quaranta dies de Quaresma,
quaranta dies de menjar 
arengades rovellades,
mongetes i bacallà”

En la tradició cristiana, aquesta velleta recordava que durant les set setmanes que dura la Quaresma s’havia de seguir d’aquesta abstinència d’aliments i la introspecció personal. Per això té set cames, que anirà perdent, una per setmana, fins arribar a Diumenge de Rams.

Serra la Vella, el serra-cames de Mataró

Al voltant de la Vella Quaresma, a Catalunya s’han popularitzat festes com els serra-cames, que recorden aquest calendari quaresmal i que van adreçades als infants. Així, una figura de paper, cartró o fusta, representa a una vella de set peus a la qual, cada setmana, se li talla una cama. El infants en grup fan captes de diners o aliments i fan veure que serren un bastó o l’estampa de la Vella Quaresma tot seguint el ritme d’una cançó. Amb el que es recull de la capta s’organitza un berenar col·lectiu.

Calendari dels nens i les nenes. Al mes de març s’anuncia el Serra-cames de Mataró

Un dels serra-cames més populars de Catalunya i el més antic és el que se celebra a Mataró des del 1979, i que aquest any recull el “Calendari dels nens i les nenes” del nostre Calendari Ermità. Cada any se li encarrega a un artista la plasmació de la Vella Quaresma en una figura que es penja a la plaça de la Peixateria el mateix Dimecres de Cendra. Després, durant cada diumenge de Quaresma, enguany a partir del diumenge 6 de març, se li anirà tallant o serrant una cama. Per fer-ho, els més petits han de portar menjar i beguda perquè els serradors tinguin força per tallar la cama i cantar ben fort aquesta cançó:

“Serra la Vella,
Un plat d’escudella.
Serra la Velló,
Un plat d’escudelló”.

Altres serra-cames força coneguts són els d’Ullastrell i Reus. A les Balears la Vella Quaresma pren el nom s’Àvia Corema., molt popular Maó, a Menorca.

 


Articles recomanats 

“La Vella Quaresma” d’Amadeu Carbó, al programa Fes Ta Festa

“280 setmanes de tradició”. Tot Mataró i Maresme (2018)

Ajuntament de Mataró