Sant Sebastià, patró de Palma de Mallorca
20 de gener

Festes de Sant Sebastià (Palma de Mallorca)

Sant Sebastià va ser proclamat patró de Palma pel final miraculós de la pesta de 1523 i 1524, que va coincidir amb l’arribada d’una nova relíquia: un os del braç de Sant Sebastià, procedent de Rodes que havia portat a Palma un prevere de l’església de Sant Joan de Rodes en la seva fugida dels turcs. Aquest clergue estava de pas per Mallorca i, per tant, no tenia previst deixar la relíquia a la ciutat, però per algun motiu, quan anava a abandonar l’illa amb el seu vaixell no va poder seguir el viatge, i va interpretar que era voluntat divina que les relíquies romanguessin a Mallorca.

Com a agraïment popular per la protecció i les curacions, la veneració a sant Sebastià va augmentar considerablement a la ciutat, i ja en 1595, sant Sebastià es venerava a Mallorca amb títol de patró i advocat de la pesta. La fama era tal que, l’any 1634, l’antic patró de Palma, l’Àngel Custodi de la Ciutat i del Regne de Mallorca, va ser desposseït del seu títol i el Gran i General Consell nomenà oficialment Sant Sebastià patró de la ciutat.

Cada any a Palma se celebren les Festes de Sant Sebastià, organitzades per l’Ajuntament, amb un programa d’actes molt divers, sent un dels més populars la revetlla de Sant Sebastià, quan el popular Drac de na Coca encén una de les múltiples fogueres que es poden veure en diverses places del centre de la ciutat.

Val a dir, que degut a la pandèmia de la Covid-19, aquests dos darrers anys les festes s’han hagut de reformular i alguns dels actes no s’han pogut programar per tal de complir els protocols sanitàris.

Ajuntament de Palma – Programa Festes de Sant Sebastià