Sant Nicolau
protector dels infants
6 de desembre

Dibuix de Xavi Malet pel “Calendari dels nens i les nenes”

 

“Sant Nicolau, obre les festes amb clau”

Amadeu Carbó ens explica la figura de sant Nicolau

Aquesta dita tradicional ens recorda que el dia de Sant Nicolau, el 6 de desembre, és la primera diada que ens acosta cap a la celebració de la festes nadalenques. El foklorista Amadeu Carbó, en un dels capítols del llibre “Celebrem el Nadal” (Col.lecció l’Ermità,), ens explica qui era aquest sant, perquè es va convertir en el protector dels infants i dels escolars, i com aquests aprofitaven la diada per manar durant un dia.

Nen fent de bisbetó el dia de sant Nicolau

Reproduïm dos fragments del capítol on ens ho explica:

Sant Nicolau bisbe de Mira, conegut també com sant Nicolau de Bari, ciutat italiana on es veneren les seves relíquies, se celebra el dia 6 de desembre i és la primera diada que enceta el llarg camí cap el Nadal. El sant en qüestió va viure al segle IV i és patró dels infants i dels estudiants. La seva hagiografía explica que va descobrir el crim d’un matrimoni de carnissers que havien segrestat, assassinat i esbocinat tres noiets i n’havien posat els cossos en salmorra. Sant Nicolau va ressuscitar els infants i va tornar-los a les seves famílies; és per aquest motiu que se’l considera protector dels infants.”

A Catalunya havia estat un costum molt estès que la canalla en edat escolar celebrés la diada de Sant Nicolau. Un dels infants es vestia de bisbe amb el que tenien a l’abast, com podía ser una mitra de paper o un mantó fet amb un cobrellit. Després, tots plegats sortien en grup a fer un captiri on recollien aliments i xavalla amb què finalment feien un berenar.”

 


“Celebrem el Nadal” és un llibre que ens descobreix els costums i tradicions més emblemàtiques al voltant de la festa del Nadal.

És a la venda a llibreries de Catalunya i Andorra