Pluja d’estrelles per Sant Llorenç

10 d’agost

 

“Quan Sant Llorenç porta capa,

la pluja no s’escapa”

 

Astrònom Junceda ColorCada estiu es produeix el fenomen astronòmic del que en diem “pluja d’estels” (les Perseides). És molt gratificant observar en les nits d’estiu aquestes espurnes que s’encenen al cel. El moment àlgid del fenomen el situem per Sant Llorenç quan la seva onomàstica s’escau el dimecres 10 d’agost. Però des mitjans del mes de juliol i fins a finals del mes d’agost ja podem veure estels fugaços. Aquests que són el resultat del pas de la terra per la cua d’un cometa formada per pols i sorra. Aquest any es preveu una activitat important.

Recomanem observar la volta estelada per la nit en un espai allunyat de la llum dels nuclis urbans i destinar una bona estona a l’observació perquè els ulls s’acomodin a la foscor, llavors se’n veuran cada vegada més. Cal orientar-se cap a la constel·lació de Perseu o bé la de Cassiopea. El dia de Sant Llorenç tindrem la lluna en la fase de quart creixent per tant no ens afavorirà l’observació fins ben entrada la nit quan llavors s’haurà post (cap a la una de la mitjanit).

Aquesta nit serà majoritàriament serena encara que els desitjos per la pagesia siguin els de tenir algun dia de pluja enmig del sec estiu, com diu la dita“Pluja de Sant Llorenç, sempre arriba a temps”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà