Per Sant Joan,
coques d’albercocs i cireres

Com recull el calendari gastronòmic mallorquí inclós al Calendari Ermità 2021 (en base al llibre “La cuina del Tradicionari” editat per la Fundació Mallorca Literària), per Sant Joan, a les Illes, existeix la tradició de preparar coques amb cireres o albercocs, aprofitant que la temporada i que hi ha abundància. Tanmateix, per les classes més populars de la Mallorca antiga, aquestes coques restaven reservades als dies de festa ja que tant el dolç com el sucre eran un luxe.

La temporada de cireres o “guindes” (nom que reben a les Balears) comença al mes de maig i s’allarga fins ben entrat el mes de juliol. Per la festa de Corpus, a Mallorca era costum preparar coques amb cireres, molt semblants a les tan tradicionals coques amb cireres de Reus i de tot el Camp de Tarragona.

Els albercocs arriben un mes més tard, i com que feien la plena per Sant Joan i Sant Pere, posaven color i dolçor a les coques que es preparaven per celebrar aquestes festivitats. Amb albercocs també es feien confitures, una de les conserves més antigues del receptari mallorqui juntament amb la de prunes. Les coques d’albercocs es continuaven fent durant tot l’estiu.

Us proposem una recepta per preparar aquestes coques amb fruites que només requereix una mica de temps perquè la massa necessita llevar. El resultat és realment deliciós!!

Recepta de coca amb cireres i de coca d’albercocs 

  • 500g de farina de força
  • 75g de mantega (a les Illes posen saïm o mantega de porc)
  • 100g de sucre
  • 3 ous
  • 125ml de llet
  • dues pastilles de llevat fresc
  • un polsim de sal
  • Cireres amb pinyol
  • Albercocs oberts i tallats

 

– Comencem per desfer el llevat en una mica de llet tèbia.

– En un bol posem la farina en forma de volcà i en mig comencem per afegir la llet amb el llevat desfet, i després aboquem la resta de la llet. Afegim el pessic de sal.

– Batem els ous i afegim el sucre i la mantega estovada. Ho afegim tot a la farina, barrejant amb una espàtula.

– Amassem amb màquina. Si ho fem a ma, amassarem a sobre d’una superfície enfarinada. Ens ha de quedar una massa elàstica que no s’enganxi als dits, sinó afegim una mica més de farina o ens untem les mans amb oli.

– Quan tinguem la massa, formem una bola i la posem en un bol. La tapem i la deixem llevar en un lloc tebi fins que hagi doblat el seu volum.

– Quan la massa hagi llevat, la dividim en dues porcions si volem dues coques grans o en porcions més petites per fer coques individuals.

– Estirem cada porció a sobre de paper de forn en la safata per enfornar. Escampem la fruita escollida per la massa, enfonsant-la una mica perquè no surti. Si són cireres, millor deixar el pinyol. Deixem que llevin uns 30 minuts.

– Abans de posar-les al forn, les empolvorem amb sucre esquitxat amb aigua. Si les fem amb albercocs i són naturals, posem sucre per sobre.

– Enfornem a 180º uns 15 minuts amb calor a dalt i baix o amb ventilador, depenent del forn.

– Un cop fora del forn, les pinzellem amb una mica d’anís rebaixat amb aigua i empolvorem amb més sucre. En el cas de la coca d’albercoc, empolvorar amb sucre de llustre.

Animeu-vos a preparar-les!!

L.E.