Sant Antoni i els Tres Tombs
17 gener

 Sant Antoni, protector dels animals

Sant Antoni, abat, (17 de gener) ha gaudit d’una enorme popularitat a Catalunya. És el patró dels ramaders i traginers, i dels animals domèstics que conviuen amb l’home, especialment dels animals de peu rodó (ases, mules i cavalls). D’aquí el nom popular de “Sant Antoni dels ases” o “Sant Antoni del porquet”,  i la seva vinculació amb la festa dels “Tres Tombs” o del Tonis, que es celebra amb motiu de la seva festivitat.

Per la festivitat de Sant Antoni es tradició fer la benedicció dels animals per demanar la seva protecció. Per això, els “Tres Tombs, generalment organitzat pels antics gremis de traginers o carreters, consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carros i carruatges de tota mena, diligències i altres animals de tir per l’interior de la població on es celebra, passant per davant d’una ermita o església dedicada a Sant Antoni. Els animals duien els millors guarniments, especialment en les cavalcades efectuades entorn de l’església de Sant Antoni de Barcelona, a la Ronda, així com també a les celebracions organitzades arreu de Catalunya, com a les poblacions d’Ascó, Argentona, Igualada, Manlleu, Manresa, Montblanc, Valls, Vilanova i la Geltrú, Taradell o Sant Feliu de Codines, entre moltes altres indrets.

Federació Catalana dels Tres Tombs

La 1997 es va crear la Federació Catalana dels Tres Tombs amb la intenció de promocionar, divulgar i vetllar per la continuïtat de la festa dels Tres Tombs i tot allò que l’envolta. La Federació proporciona un lloc de reunió on les entitats organitzadores intercanvien coneixements i contactes. Una de les primeres tasques que realitza és l’elaboració d’un calendari de la festa dels Tres Tombs on es poden consultar la data de celebració de la festa a diferents municipis de Catalunya.