Remeis contra les picades insectes

Foto: K. Riemer

 Julivert com a remei

Julivert per a picades d’insectes

L’estiu és més propens a tenir contacte amb la natura i per tant estem més exposats a les picades d’insectes. Fra Valentí Serra, arxiver dels caputxins, en el seu llibre Tornar als remeis de sempre (3a edició de la Col·lecció l’Ermità)  ens parla del julivert  i la seva aplicació per calmar les picades: “[…] També és un contraverí força eficaç (especialment per a les picades d’alguns insectes i per als bolets lleugerament tòxics) i, alhora, ajuda a purificar l’alè”. Per això ens exposa una recepta del llibre Terapèutica antiga que es troba l’Arxiu Provincial dels Caputxins de Catalunya. Es tracta de l'”ungüent rosat

Has de prendre julivert, arrel y fulla, que picarás bé en lo morter, y quan sia ben picat ho posarás a sufregir ab oli i llard, y quan es prou sofregit, treurás dit julivert y has de posar-hi en lo oli igual porció de roses y tindrás ungüent rosat per a consolar y refredar los mals”.

 

Picades d’abella: terra, ceba o julivert

Al Llibre de la mel  (Col. Emirtà núm. 7), fra Valentí Serra també esmenta alguns remeis naturals per a les picades d’abella. Un és posar sobre la ferida terra mullada. També és efectiva la ceba, ja sigui posada sobre la ferida picada o fent una frega amb la ceba tallada per la meitat. El julivert també es fa servir per picades d’abella. Es prepara un cataplasma amb julivert i donzell o menta trossejats i es posa sobre la ferida.