L’hortet del frare

Les propietats i el conreu de la col llombarda

La col llombarda és una hortalissa d’hivern molt agraciada amb nutrients i ajuda al bon funcionament del nostre organisme i, alhora, contribueix a reforçar el sistema immunològic. Ateses les enormes propietats diürètiques de la col llombarda, sabem que contribueix a eliminar les toxines del cos, de manera que és una hortalissa molt recomanable en les dietes depuratives. Estudis recents han posat en relleu que, gràcies a l’alt contingut de seleni, afavoreix la bona circulació i és un bon preventiu per a les malalties cardiovasculars.

Els antics hortolans caputxins escriviren que “Les cols volen un hort fresc i ben ventilat” i, a propòsit del seu conreu afirmaren que:

“Las cols volen ser sembradas y trasplantadas ab fem ben podrit y reposat. Després de tres semanas de trasplantadas se entrecavan bé, y se van acostant fems y terra a la soca. Alguns sembran sal o cendra sobre la superfície de la terra per a defensar-la dels cuchs y altres insectos. Las cols no volen ser trasplantadas prop de ceps, ni d’orenga, ni ruda perqué hi tenen gran antipatia. Tota col se trasplanta a la una cara del solch tres pams de planta a planta. Los terrenos frescos y ben ventilats són los que més se adaptan a tota espècie de col. Se trauran las fullas mortas, podridas o mortificadas del gel o fred, y no convé usar de fem nou per a adobar estos vivers perquè afavoreixen molt a la cria y propagació del pugó, est danya molt allá ahont hi ha cols sembradas [y] a fi de exterminar-lo se tirará sobre ellas cendra, y se regaran las cols copiosament molt dematí, antes de sortir lo sol. Las plantas nascudas de llavors vellas són menos exposadas de pugó” (BHC. Lo jardiner hortolá, III-11).

Fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins.

 

La col llombarda és ideal per preparar amanides acompanyada amb fruita seca (nous, ametlles, pinyons) i fresca (poma, mango, …).

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà